Het complete festivalprogramma van het 5e World Minimal Music Festival in het Muziekgebouw (wo. 5 t/m zo. 9 april) is bekend en in de verkoop. Nieuw toegevoegd aan het programma zijn artiesten als de Duitser Leafar Legov, de Russische groep Phurpa en Nederlander Sjamsoedin. Omdat het zelden live te horen werk De Materie van Louis Andriessen op woensdagavond 5 april is uitverkocht, biedt het Muziekgebouw de mogelijkheid bij de generale repetitie o.l.v. Reinbert de Leeuw aanwezig te zijn, tegen gereduceerd tarief. Met 25 concerten, ruim twintig festivalactiviteiten waaronder minicolleges, DJ-sets, workshops, relaxmassages en een platenbeurs, is het de rijkste festivaleditie tot nu toe.

Nieuw aan deze editie is dat alle vijf festivaldagen in het teken staan van een stroming binnen de minimal music zoals trance, ‘polderminimal’ en minimal van de Amerikaanse grondleggers, onder het motto ‘In 5 steps to minimal heaven’. Het Muziekgebouw werkt voor dit festival samen met Red Light Radio, Subbacultcha, 22tracks, De School, Gonzo(circus), Strange Sounds From Beyond, Conservatorium van Amsterdam, Muziekcentrum Aslan en Splendor.

La Monte Youngs The Second Dream
Hoogtepunt in het festival is onder meer La Monte Youngs The Second Dream of The High-Tension Line Stepdown Transformer (dag 5, die meditatie als rode draad heeft). Diezelfde dag ook Arvo Pärts Kanon Pokajanen door Cappella Amsterdam en een mantra-zangprogramma o.l.v. Jan Kortie. Dag 2 (All American) toont het beste uit een halve eeuw Amerikaanse minimal met werk van Amerikaanse pioniers Terry Riley, Steve Reich, Philip Glass en vernieuwers Bryce Dessner en Tom Johnson. Het festival opent met Nederlandse minimal op dag 1. Naast De Materie van Louis Andriessen, ook een sneak preview van Kate Moores nieuwe werk Porcelain.

Trance-opwekkende clubavonden
Op vrijdag 7 april (dag 3) staat de oorsprong van minimal music in Afrika en Azië centraal met een dubbelconcert van The Master Musicians of Jajouka o.l.v. Bachir Attar uit Marokko en de Japanse percussioniste Midori Takada. De clubavond wordt geprogrammeerd i.s.m. Strange Sound From Beyond en Gonzo(circus) met o.a. Forma (live) en een DJ-set van Tasker. Op zaterdag 8 april (dag 4) draait het om trance, met optredens van o.a. de Amerikaanse synthesizerpionier Suzanne Ciani en de Berlijnse technoproducer Mark Ernestus met zijn West-Afrikaanse Ndagga Rhythm Force. Daarnaast ook een twee uur durende deep-listeningworkshop als eerbetoon aan de onlangs overleden componiste Pauline Oliveros. De avond loopt door tot diep in de nacht, met trance-opwekkende muziek i.s.m. De School, de club uit West-Amsterdam. Met live-optredens van Leafar Legov en Oceanic en DJ-sets van Vladimir Ivkovic en Izabel.

Deel: