Het is al weer zes jaar geleden dat de Amerikaanse band American Aquarium debuteerde op een Nederlands podium. Dat was in 2011, op het laatste Blue Higways festival in Utrecht. Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. Helaas is het festival gestopt maar voor American Aquarium, een vrolijke vriendenband uit Raleigh, North Carolina, was het legendarische optreden een springplank naar een cult status in het Americana circuit in Nederland. En dus toert de band de laatste jaren niet alleen met tomeloze energie (gemiddeld 250 shows per jaar) over het Amerikaanse continent maar ook bijna ieder jaar wel een paar weken door West-Europa. De ‘European’ Tour van 2017 beslaat in totaal 21 optredens in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland (6).

Grote doorbraak blijft uit
De band maakte inmiddels zes kwalitatief hoogwaardige en afwisselende platen in het Alternative Country/Americana genre. Vol met meeslepende en sentimentele songs over feesten, katers, heimwee, reizen, verkeringen die uitgaan en overige ups en downs van het plattelandsleven. Americana op zijn best. De albums werden stuk voor stuk met pluimen beoordeeld en de band deelde in Amerika het podium met vooraanstaande namen in het Americana genre zoals Steve Earle. Toch is de grote doorbraak uitgebleven. Vooral in Europa. Onterecht.

American Aquarium

Sugarfactory
Mede daarom stonden de heren gisteren in Amsterdam niet op het podium van het even verderop gelegen Paradiso of de Melkweg maar in het de Amsterdamse Sugarfactory, een intieme en sfeervolle zaal aan de overkant. Voor slechts pakweg 75 toeschouwers. Ver van het platteland in Amerika. Een afstand die verdween zodra de band het podium betrad en de setlist begon. Een setlist die begon in een laag tempo maar al snel een vervolg kreeg met opzwepende nummers als ‘Hurricane’. De setlist wisselde dan ook voortdurend van tempo en energie. Zoals we van het sympathieke vijftal gewend zijn. Met een akoestisch solo middenstuk van voorman en Alexander Pechtold lookalike BJ Barham. Hij is al jaren de motor achter de band en gaat komende zomer alleen op toernee door de Verenigde Staten.

The American Tabacco Company
Ontspannen en op humoristische – soms tikkeltje voorspelbare – wijze praat BJ Barham de avond in een huiskamerachtige sfeer aan elkaar met voor en na vrijwel iedere song weer een andere anekdote zoals die over zijn gesprekken met zijn vader, het verblijf in een hotel in Scherpenzeel in 2015, zijn grootvader voorafgaand aan ‘The American Tabacco Company’ en zijn liefde voor de Hollandse stroopwafels die hem voor het optreden werden aangereikt. Hoe huiselijk wil je het hebben??

Verhalenboek
Want eigenlijk is het repertoire van American Aquarium een groot verhalenboek. Een door het grote publiek onontdekt muzikaal verhalenboek dat nooit verveelt. In grote of kleine zalen. En dat is de kracht van American Aquarium. Een band die zich als een kameleon aanpast aan haar omgeving. En dat gold dus ook in Amsterdam. American Aquarium boeide ook gisteren weer. Tot volgend jaar!!

Deel: