Soms heb je dat een singer-songwriter ineens opduikt in de media en daarna uitgroeit tot een grootschalige Nederlandse artiest. De Dordtenaar Niels Littooij, beter bekend als Nielson, is hier een perfect voorbeeld van. In 2012 deed hij mee aan het televisieprogramma “De beste singer-songwriter van Nederland” waarna hij in rap tempo uitgegroeide tot een gewaardeerd Nederpop artiest. Vorig jaar bracht hij het album ‘Weet Je Wat Het Is’ uit waarna hij een concert verzorgde in de Heineken Music Hall. Het concept sloeg aan. Zo goed dat hij het op 11 maart 2017 dunnetjes overdeed. 

De concertzaal AFAS Live (voorheen Heineiken Music Hall) is het podium voor de tweede editie van het ‘Weet Je Wat Het Is’’ concert. Alvorens Nielson aan zijn gloriejaren begon stond hij op de planken als leadzanger van Zirkus Zirkus. In 2011 viel de band uit elkaar en begon de Dordrechtse met het schrijven van Nederlandstalige liedjes. Na zijn televisiedebuut scoorde Nielson in 2012 zijn eerste hit met  ‘Beauty en de Brains’, waarna hij uiteindelijk in 2015 met de hit ‘Sexy als ik dans’ ook in Vlaanderen doorbrak. Inmiddels is Nielson uitgegroeid tot één van de grotere Nederpopartiesten met een indrukwekkende fanbase die hem, vooral in de zomer, festival na festival volgen.

Vorig jaar bracht Nielson zijn eerste avondvullende concert in een grootschalige concertzaal waarmee hij meteen de harten van zijn fans veroverde. Een memorabele avond waar de singer-songwriter de Heineken Music Hall volledig wist uit te verkopen. Hoewel het AFAS Live op 11 maart 2017 niet was uitverkocht hing er toch een gezellige, huiselijke sfeer in de Amsterdamse concertzaal. Mede wellicht door het unieke concept van het concert. De eerste helft van de avond speelde Nielson vooral covers van grote (inter)nationale artiesten zoals U2, The Script, Drake, Doe Maar en The Chainsmokers. Later op de avond werden in hoog tempo zijn eigen nummers ten gehore gebracht.

Het concert kent een prettige opbouw, de eerste 40 minuten van de avond bracht Nielson de covers. Een korte gitaarsolo brak de avond doormidden waarna de band ‘Sexy als Ik dans’ inzette. In hoog tempo bracht Niels zijn hitjes en nummers van zijn recentste album (‘Weet Je Wat Het Is’). Halverwege de tweede set zocht hij met een tweetal bandleden het publiek op, vanuit een klein podium in het midden van de zaal speelde hij een korte akoestische set. Samen met Diggy bracht hij een intieme versie van ‘Hotelsuite’ wat resulteert in kippenvel bij het publiek. Tegenovergesteld aan deze intimiteit zijn de laatste 20 minuten van het concert waar Niels en band naar het einde van de show toe werkten; een uiterst krachtige versie van ‘Beauty and the brains’ werd gespeeld, waarna rapper Ali B op het toneel verscheen voor de toegift, met nieuws! De single van de rapper en Nielson heeft de avond van het concert een gouden titel behaald. Diezelfde single, ‘Glimp van de duivel’ werd nog live ten gehore gebracht waarna Nielson met het nummer ‘Nachtdienst’ de avond definitief afsloot.

Nielson en zijn band mogen terugkijken op een geslaagde tweede editie van het ‘Weet Je Wat Het Is’ concert. Zelfs ondanks dat de start van de show een klein half uurtje op zich liet wachten. Samen met zijn gastartiesten verzorgde Nielson een uiterst vermakelijk concert. Zijn enthousiasme en levendigheid resulteerden in een avondvullend concert waar de energie van droop. Zingen, dansen en springen en meezingen met de grootste hits van Nielson en zijn gastartiesten. Racoon, Ali B en Diggy Dex brachten samen met Nielson en zijn band een onvergetelijke muzikale avond.

Foto’s: © Bas Oeijen, www.basoeijen.nl

Deel: