Hun debuutalbum ‘West End Coast’ is bijna twee jaar oud, maar de doorbraak kwam pas vorig jaar van Young Gun Silver Fox. Hoewel de twee voornaamste leden Shawn Lee en Andy Platts al een aardige ervaring hebben in de muziekwereld. Shawn Lee werkte als producer samen met o.a. Kelis en Amy Winehouse en maakte filmscores voor o.a. ‘Oceans Thirteen’. Andy Platts was eerst de leadzanger van de band Mamma’s Gun. Samen hebben ze de handen in één geslagen en een album gemaakt dat klinkt alsof het 40 jaar oud is. Met invloeden van o.a ELO, Doobie Brothers, Steely Dan en Hall & Oates. Het slaat aan, want de Bitterzoet is voor twee concerten, hun eerste in Nederland, tot de nok toe uitverkocht. Waarvan deze avond het eerste concert was.

Rond 21:00 trapten ze gelijk met één van hun radiosingles: ‘See Me Slumber’. Het klonk gelijk als één op één met de studioversie. Nauwelijks verschil. Dat was de hele avond het geval toen bijna het gehele debuutalbum live werd uitgevoerd. Andy Platts zong live net zo zuiver als op het album. Hij beschikt over een soul olle stem die met een beetje fantasie zelfs een beetje lijkt op de stem van Marvin Gaye. 

De bandleden hadden er duidelijk zin in. De nummers werden met enthousiasme gespeeld en aangekondigd. Zoals hun debuutsingle ‘You Can Feel It’. Waarbij Platts en Lee vertelden hoe het nummer tot stand kwam door een gitaarriff die ’s nachts via app over en weer werd verstuurd. Het gaf een losse en ontspannen sfeer op het podium, terwijl ze hun nummers netjes binnen de lijntjes uitvoerden. Hoewel ze wel ruimte overlieten voor een cover van de Hall & Oates klassieker ‘Sara Smile’ die nauwelijks onder deed voor het origineel.

Naast alle nummers van hun album deden ze ook nog hun nieuwste twee songs. Waarvan ‘You Gotta Smile’ volgens hun zelf voor het eerst live werd gespeeld. Het nummer heeft iets weg van Marvin Gaye’s ‘Got To Give It Up’. Als laatste werd hun nieuwe single ‘Lolita’ gespeeld. Uiteraard volgde er in de toegift de schitterende ballad ‘Long Way Back’. Waarna het enthousiast werd afgesloten met nog een cover: ‘Lovely Day’ van Bill Withers. Dat met het publiek uit volle borst werd meegezongen.

Muzikaal verschilt de muziek van Young Gun Silver Fox bijna niet van hoe het op hun album klinkt. Bij sommige bands zou de saaiheid om de hoek komen kijken. Echter weet Young Gun Silver Fox door zichtbaar speelplezier een sfeer te creëren die je thuis toch zou missen als je het enkel bij de cd zou laten. Ze hadden inmiddels Paradiso kunnen vullen en waarschijnlijk de sfeer nog steeds staande weten te houden.

Op vrijdag 26 mei staan Young Gun Silver Fox in TivoliVredenburg in Utrecht. Ook zullen ze optreden tijdens het Naked Song festival op 22 april in het Muziekgebouw in Eindhoven en op 25 mei op het Dauwpop festival in Hellendoorn.

Deel: