De Nederlandse publieke omroep (NPO) presenteert jaarlijks op NPO Radio 2 als jaarafsluiter de Top 2000. Op basis van een 24/7 live radio-uitzending wordt de lijst vanaf eerste kerstdag tot en met oudejaarsnacht aan het Nederlandse publiek voorgeschoteld. Tegelijk met dit radio-evenement trekt ook de Top 2000 live band langs de Nederlandse theaters. Dit jaar alweer voor de vijfde keer.

Top_2000Vijf jaar de Top 2000 live brengen in het theater, blijft dat boeien? Heel simpel: Ja, dat blijft meer dan boeien. Zo ook de vijfde theatertour van het gezelschap genaamd “The 5 Th” waarbij de kwaliteit van band en cast meer dan ooit op de voorgrond lijken te staan. Opvallend is dat (musical)acteur René van Kooten is toegevoegd aan het gezelschap. Samen met Mirjam von Eigen, Hugh Kensa en Martin van der Starre breng hij de Top 2000 tot leven.

Top-2000Daar waar geleefd wordt is ook een moment dat het leven ontstaat. Bij de vijfde theatertournee van de Top 2000 start de productie met “The 5 Th”, de Beethoven-cover van Ekseption. Een overweldigende showopener waarbij cast, band en publiek er meteen helemaal middenin zitten. Al direct blijkt ook dat we te maken hebben met een zeer kwalitatieve band die bruist van de energie. Jules Pasdeloup (gitaar), vooraan op het podium gepositioneerd, gooit hoge ogen bij het publiek met zijn gitaarspel. Regelmatig trekt hij in energieke solo’s op met de castleden, waarbij het publiek met grote ogen toekijkt hoe hij de gekste taferelen zonder boe of bah op zijn gitaar uithaalt. Achter hem stonden Jan-Peter Bast (keys), Marc van der Schoot (bass-gitaar), Arie den Boer (drums), Martijn Sohier (trombone), Cees Trappenburg (trompet) en Arjan Muusz (saxafoon) onder leiding van pianist Nick Bult.

Top-2000Dan heb je een kwalitatief goede band, een ijzersterke cast en een volle zaal met welwillende oren en ogen die wachten op de grootste hits uit de Top 2000. En dat dan al vijf jaar lang met tevens ook een redelijk vaste bezoekerskring. Dan is het belangrijk om het muzikaal interessant te houden, dat verklaart wellicht ook dat een groot deel van de huidige top tien van de Top 2000 niet gespeeld is. Zelfs absolute nummer 1; “Bohemian Rhapsody” van Queen was afwezig. De theatertour The 5 Th is dan ook meer gericht op het pure Top 2000- publiek, zonder commercie. De echte klassiekers zijn dan ook vooral de revue gepasseerd. Denk hierbij aan Sting’s ‘Fields Of Gold’ wat door Mirjam vol overtuiging werd gezongen. En het prachtige ‘More Than Words’ van hardrockband Extreme. Er was ruimte voor emotioneel beladen ballads, het prachtige Nederlandstalige lied en feestelijke uptempo songs zoals ‘Let the Sunshine in’.

Top-2000En dan valt tegen half 11 het einde van de avond. Een avond waarbij er ingetogen is geluisterd naar de paradepaardjes van de Top 2000 en waar de voetjes meermaals van de vloer kwamen. Kortom een succesvolle avond om even te genieten van de gouden oude klassiekers waarmee we allemaal zijn opgegroeid. Een aanrader, voor jong en oud!

foto’s (c): Bas Oeijen

Deel: