De Gelderlandfabriek in Culemborg maakt zich op voor een extra lange wintereditie van OnStage op 30 december. Te gast zijn onder meer de Belgische band Mad About Mountains, het deels uit Tiel stammende vrouwentrio MEL en singer-songwriter Eric Devries.

OnStage is het nieuwe maandelijkse popprogramma in de bruisende culturele hotspot de Gelderlandfabriek. De kick-off was vorige maand met het thema ‘Young’.

Dit keer staat ‘Winter’ centraal en is gekozen voor een minifestival met vooral roots/Americana muziek. Het evenement vindt plaats op meerdere plekken in het markante gebouw. Het eerste optreden in de Zaal begint kort na 17.00 uur. Het jonge Betuwse kwartet Switch trakteert de bezoekers op een stevig potje poprock. De bar met erwtensoep en Glühwein is dan al open. In de ruimte Flex gaat het er aanmerkelijk kalmer aan toe. Daar neemt een vertelster haar toehoorders mee in een sfeervol kerstverhaal.
Aansluitend speelt Eric Devries op Het Pleintje de eerste van zijn twee sets. De gelouterde singer-songwriter bezingt zijn geboortestad Amsterdam, verhaalt over het wel en wee van een singer-songwriter en neemt de luisteraar mee op een road-trip langs Tulsa, Birmingham en Jeruzalem. Vervolgens brengt in Zaal de Culemborgse band Cold Roses twee sets lang een tribute aan Ryan Adams/Whiskeytown.

Vanaf 20.00 uur klinken de ijle klanken van MEL door de Gelderlandfabriek. Dit deels Tielse trio zingt op meerdere locaties a capella een groot deel van de soundtrack van ‘O Brother, Where Art Thou’, de legendarische film uit 2000 van de gebroeders Coen met glansrollen voor onder anderen George Clooney en John Goodman.

De finale begint om 22.00 uur en wordt verzorgd door het Vlaamse Mad About Mountains. Spil van dit gezelschap is de Belgisch-Limburger Piet de Pessemier, die een schat van ervaring meebrengt. Hij speelde jarenlang in de band Monza van de vermaarde zanger/tv-maker Stijn Meuris en trad daarmee ook in Culemborg op. Zijn huidige band Mad About Mountains bestaat sinds 2012 en stond met een mix van woelige indierock en melancholische country al op festivals als Pukkelpop en Rock Herk. Mad About Mountains heeft een uitstekende live reputatie. De pakkende, rustige nummers worden afgewisseld door gierende gitaren en zijn steeds voorzien van driestemmige samenzang.

Deel: