Op zaterdag 7 april staat het gehele TivoliVredenburg gebouw in het teken van jazz tijdens de tweede editie van Transition festival. Zojuist zijn acht nieuwe namen toegevoegd aan het programma: Mulatu Astatke, Thundercat, GoGo Penguin, José James, Moses Sumney, Kaja Draksler Octet, Thumbscrew en Ties Mellema / Rembrandt Frerichs Quartet. Eerder werden al o.a. Branford Marsalis with special guest Kurt Elling, Christian Scott en Steve Coleman bekend gemaakt.

Jazz zit midden in de “Transition years”. De iconen van de vorige eeuw hebben de weg vrij gemaakt voor nieuwe helden, die op hun beurt zorgen voor vernieuwing in de jazz en geïmproviseerde muziek. Transition Festival wil laten zien welke bruggen er tussen genres zijn gebouwd en welke artiesten hier een sleutelrol in hebben gespeeld.

Mulatu Astatke

Mulatu Astatke, de vader van de Ethiopische jazz, is één van deze centrale figuren en één van de allereerste artiesten die de verbinding zocht tussen traditionele Ethiopische muziek en jazz. Hij maakte de weg vrij voor een hele generatie Ethio-jazz artiesten, maar verkrijgt recentelijk zelf ook een steeds grotere cultstatus door de samples die gebruikt worden door hip-hopartiesten als Kanye West, Nas en Madlib.

Thundercat

Bassist Thundercat kreeg jazz en soul er met de paplepel in gegoten door zijn vader Ronald Bruner Sr, drummer bij o.a. The Temptations, Diana Ross en Gary Bartz. Nadat hij tien jaar in hardcore/metalband Suicidial Tendencies speelde begon hij zijn samenwerking met Flying Lotus waarmee hij in korte tijd naam vestigde als één van de sleutelfiguren in de crossover tussen moderne elektronische muziek en jazz.

Ties Mellema en Rembrandt Frerichs

In de klassieke muziek zijn de stukken van Bach en Mozart nog vaak op het podium te horen, maar in de jazz zijn legendarische composities maar zelden live te horen. Klassiek saxofonist Ties Mellema en jazzpianist Rembrandt Frerichs geloven dat deze muziek opnieuw live gehoord moet worden en spelen op het festival werk van John Coltrane’s Transition album.

José James

Met zijn lenige stem en feilloze gevoel voor de juiste noot op het juiste moment is Jose James de grote belofte van de hedendaagse gezongen jazz. Zijn stem klinkt afwisselend als die van Chet Baker, Gil-Scott Heron en Stevie Wonder, maar is ook geïnspireerd door één van zijn grote voorbeelden Billie Holliday. In 2015 verscheen het album Yesterday I Had The Blues, waarop hij een ode brengt aan de legendarische zangeres. Nieuw eigen werk is inmiddels ook opgenomen: op 24 februari verschijnt een gloednieuw album op Blue Note Records.

GoGo Penguin plays Koyaanisqatsi

Helaas moest GoGo Penguin op de afgelopen editie van Transition hun set vroegtijdig afbreken vanwege ziekte van één van de bandleden. De band vond dat ze nog “unfinished business” op het festival hadden en keren daarom in 2017 terug! Op Transition spelen ze een bijzonder project: een livesoundtrack onder de documentaire Koyaanisqatsi. Deze cultfilm van regisseur Godfrey Reggio (met muziek van Philip Glass) is een hypnotiserende film over de relatie tussen mens, natuur en technologie. Terwijl de film op groot scherm wordt vertoond in de Grote Zaal speelt GoGo Penguin live een nieuwe soundtrack die ze hebben geschreven geïnspireerd door de documentaire.

In totaal staan zo’n 25 artiesten op de podia van alle zalen in TivoliVredenburg.

Transition Festival 2017:

Branford Marsalis Quartet featuring special guest Kurt Elling, Steve Coleman ‘Reflex Trio’, Mulatu Astatke, Thundercat, José James, Christian Scott aTunde Adjuah, GoGo Penguin plays Koyaanisqatsi, Metropole Orkest met Reinier Baas & Ben van Gelder, Phronesis, Jeff Parker, Tigran Hamasyan – Ancient Observer, Moses Sumney, Shabaka and the Ancestors, Kaja Draksler Octet, Thumbscrew (Mary Halverson, Michael Formanek & Tomas Fujiwara), Ties Mellema / Rembrandt Frerichs Quartet, Joris Posthumus – Tokyo’s Bad Boys, Jasper Stadhouders Polyband, Dominic J Marshall en meer.

Deel: