Het overlijden van een groot artiest doet altijd de verkoop van diens muziek stijgen. We zagen het afgelopen jaar bij Leonard Cohen, David Bowie en ook bij Prince. Voor Warner Bros Records, waarmee Prince een haat-liefde verhouding had, een reden om weer een verzamelalbum uit te brengen onder de naam ‘Prince 4Ever’. Terwijl er al meerdere compilaties van hem waren uitgebracht. Waarvan ‘The Hits/The B-Sides’ uit 1993 het meest compleet was tot dat jaar. Deze nieuwe verzamelaar is een overzicht van de periode 1978 tot 1993. ‘1993?’ hoor ik je denken. Jazeker. Van na 1993 staat er geen enkel nummer op. Net als op het eerder genoemde ‘The Hits’ en alle andere verzamelalbums van Prince.

Toegegeven; Prince heeft na die periode weinig hits meer gehad. Maar het was toch een kleine moeite geweest om ‘Gold’, ‘The Most Beautiful Girl In The World’ (notabene een wereldwijde nummer 1-hit) en ‘Guitar’ erbij te plaatsen? Of was dit juist niet een kans geweest om een completer overzicht uit te brengen door ook een overzicht van de periode van na 1993 samen te stellen? Een periode die voor het grote publiek grotendeels onbekend is gebleven door het ontbreken van hitsingles.

Natuurlijk zijn het bijna allemaal klassiekers die op ‘4Ever’ zijn samengeraapt. Voor wie nog niets van Prince heeft is het zeker een mooie kennismaking met zijn werk, maar dat was ‘The Hits’ ook al. Daarnaast is het ook niet compleet voor wie een greatest hits-album zoekt met alle hits. En voor grote Princefans voegt het al helemaal niets toe. Ook niet dat ene nummer dat nooit eerder is uitgebracht, maar wat ze nu als lokkertje gebruiken: ‘Moonbean Levels’. Officieel nooit uitgebracht, maar de grootste Princefans hadden het al jaren via de minder legale weg gevonden. Hoewel het op ‘4Ever’ dan in betere kwaliteit is uitgebracht, maar is dat niet het uitbuiten van fans door ze een heel album te laten kopen voor één nummertje? Terwijl er in de zogeheten ‘Vault’ van Prince een schat ligt aan nooit uitgebracht materiaal.

Maar in plaats daarvan koos zijn platenmaatschappij ervoor om het zoveelste verzamelalbum uit te brengen dat eigenlijk weinig toevoegt aan eerdere compilaties. Natuurlijk is een compilatie van iemand als Prince, die jaarlijks iets uitbracht, nooit compleet. Maar op z’n minst hadden ze een completer overzicht kunnen samenstellen door niet de periode na 1993 over te slaan. En voor de fans iets kunnen samenstellen aan niet eerder verschenen opnames uit de vault. Gemiste kans van de platenmaatschappij. En zo is ‘4Ever’ niets meer dan pure geldklopperij die nauwelijks verschilt van dat verzamelalbum uit 1993 dat na zijn overlijden ook weer aardig verkocht. (6,0/10) (Warner Bros)

Deel: