De mooiste verhalen achter Top 2000-klassiekers komen langs in een vierdelige reeks muzikale documentaires. In de eerste aflevering The untold stories van onder anderen Iggy Pop, Rickie Lee Jones en Crosby, Stills, Nash & Young.

Vaste prik in het programma Top 2000 a gogo: de minidocumentaires over popklassiekers. Helaas is er soms zo veel mooi materiaal, dat er niet genoeg tijd is om alles uit te zenden. NPO 3 is daarom de muzikale archieven ingedoken en heeft van al die mooie, niet eerder uitgezonden fragmenten een vierdelige documentairereeks gemaakt: Top 2000: The untold stories.

Iggy Pop en David Bowie
In de eerste aflevering legt David Crosby uit hoe Crosby, Stills, Nash & Young is ontstaan. Verder blikt Iggy Pop terug op zijn eerste ontmoeting met de dit jaar overleden David Bowie, die het brein was achter Iggy’s grootste hit ‘Lust for life’. Tot slot zorgt Rickie Lee Jones voor een ontroerend moment: via een cassetterecorder zingt de Amerikaanse singer-songwriter een duet met haar overleden vader.

Top 2000
De Top 2000 is een jaarlijks terugkerend eindejaarsevenement. Luisteraars kunnen stemmen op de – volgens hen – beste liedjes aller tijden. NPO Radio 2 zendt de lijst in de aanloop naar de jaarwisseling integraal uit – alle tweeduizend nummers komen dus langs. Vaste klanten in de top van de lijst zijn ‘Bohemian rhapsody’ van Queen, ‘Hotel California’ van The Eagles en ‘Stairway to heaven’ van Led Zeppelin. Vorig jaar pakte John Lennons ‘Imagine’ de eerste plek.

Top 2000 – The untold stories, 23:05 – 23:40 uur, NPO 3

Deel: