Hij was een opvallende verschijning in De Beste Singer-Songwriter van Nederland en debuteert nu met het album ‘De Slechtste Singer-Songwriter van Nederland’. De eigenzinnige Gerson Main weet hoe hij de aandacht op zichzelf moet vestigen. “Vroeger wilde ik graag bij de stoere jongens horen maar het lukte niet. Toen ben ik helemaal de andere kant op geschoten.”

Gerson Main was in het verleden actief in de bands van Dio, Typhoon en Akwasi maar kreeg nationale bekendheid toen hij in 2015 mee deed aan De Beste Singer-Songwriter. Hij moest wel even wennen aan alle aandacht: “Je staat opeens in de schijnwerpers en iedereen vindt wat van je”, vertelt hij. “Veel mensen vinden dat ze dat ook tegen je moeten zeggen. Ik was vroeger ook wel zo. Voor mij was het wel grappig maar het kan artiesten ook maken of breken. Je hoeft niet altijd je mening te geven als je iets niet tof vindt.”

Vernieuwend zijn

Hij viel op met liedjes als ‘Deejay’, de Benny Neyman-cover ‘Ik Weet Niet Hoe’ en zijn onafscheidelijke witte muts. “Ik denk wel dat ik een soort ziekelijke drang heb om anders te willen zijn”, zegt de singer-songwriter. “Ik wil vernieuwend zijn, het is voor mij heel belangrijk om te prikkelen. En om veel reacties te krijgen, ook van mensen die het niet begrijpen. Daardoor weet je dat je met iets bezig bent dat nieuwe deuren gaat openzetten.”

Stoere jongen

Het anders willen zijn komt door zijn jeugd, denkt Gerson. “Ik wilde me altijd heel graag conformeren en erbij horen. Maar het lukte niet. De kleding die anderen droegen kreeg ik gewoon niet van mijn ouders. Ik was niet de stoere jongen die ik wilde zijn. Op een gegeven moment voelde ik me zo naar dat ik helemaal de andere kant op ben geschoten. Wie wil er nou dertien in een dozijn zijn en alles doen wat al gedaan is? Laten we origineel zijn en nieuwe dingen doen.”

Norah Jones

Het debuutalbum verschijnt meer dan een jaar na de Beste Singer-Songwriter serie. “Het liefst wilde ik gelijk daarna gaan opnemen. Maar een creatief proces heeft tijd nodig, het moet gaan borrelen als je wilt schrijven. Daarnaast heb ik ook gewoon veel opgetreden.” Gerson Main hoopt liedjes te schrijven die zijn eigen leven maar ook dat van de luisteraar kleur geven. “Liedjes versterken alles, man. Ik had een keer ruzie met mijn moeder en liep geëmotioneerd naar buiten. Vanuit een paar tuinen verder hoorde ik toen ‘Don’t Know Why’ van Norah Jones. Dat moment was zo perfect, het klopte gewoon.”

©FaceCulture

Deel: