De 25e editie van Appelpop moest wel een memorabele editie worden. De organisatie had daarom alle toeters en bellen uit de kast getrokken om op het gezellige festival in Tiel een mooie line-up neer te zetten. De jubileumeditie van Appelpop werd geopend door Haevn. De grote tent was echter niet zo vol als verwacht. Jammer dat de band ondanks de grote bekendheid van hun nummers in Tiel en omstreken niet de grote openingstrekker was. Dat maakte wel dat het heerlijk rustig binnenkomen was met de sferische muziek van Haevn. Samen met een lekker zonnetje was het de perfecte aftrap van de 25ste Appelpop.

haevn9

Op het Blossompodium werd het begin van de dag gemaakt door lokale acts. Acts die vaak voor het eerst een groot podium kregen, en dat was leuk om te zien. Fresku was de opener op het derde podium. De vriendelijke rapper uit Eindhoven deed vol energie zijn show met onder anderen publiekslieveling ‘Hedde Drugsop?’

fresku6

Al jaren stond hij op de wensenlijst en op de jubileumeditie werd het werkelijkheid: Marco Borsato op het podium van Appelpop. Het was direct vanaf de eerste noot duidelijk waarom hij geboekt was. Borsato pakte het publiek direct bij de lurven. Geen ontsnappen aan; direct zocht hij het contact met het publiek. Er kon niemand meer de tent in en ook in een grote cirkel rond de tent stond het vol. Iedereen zong met uit volle borst mee met o.a. ‘Dromen zijn bedrog’, ‘Ik leef niet meer voor jou’, ‘Binnen’, maar ook het gevoeligere nummer ‘De waarheid’.

marcoborsato4

De Canadese band July Talk deed meer dan ’talken’ door hun knallende gitaren en uptempo muziek. Op Appelpop is hun tweede album gereleased. Live is July Talk zeker de moeite waard om nog eens onder de loep te nemen. Er gebeurde van alles op het podium waardoor behalve hun afwisselende muziek ook het plaatje goed verzorgd was. De uptempo muziek ging verder met Fiddler’s Green. Ierse pop uit Duitsland, ja het kan echt. Volop beweging op en voor het podium was het gevolg van hun energieke optreden.

julytalk4

De Likt ging uit zijn dak en uit de kleren. Wat een maffe, prettig gestoorde gast is dat. Rotterdamse rap wist gretig aftrek te vinden op het Blossompodium. De zanger was regelmatig in het publiek te vinden, dat dat natuurlijk geweldig vond.

delikt4

Twee jaar geleden zouden de Chrystal Fighters naar Tiel komen, maar door het overlijden van hun drummer was dat toen gecanceld. In hun huidige tourschema was er eigenlijk geen plaats voor Nederland, maar toch kwamen ze voor Appelpop terug. De Spaanse zon ging onder en een groot deel van het publiek keerde huiswaarts. Bij ‘Plage’ was nog even een opleving. Op de een of andere manier kwam hun drive echter niet echt over. Bij Drive Like Maria was die er wel en ging het gas er weer volledig op. Het was een prachtige waardige eerste dag van de jubileum editie van Appelpop.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

crystalfighters5

Deel: