De Britse soul-folkzanger en componist Jonathan Jeremiah (Londen, 1982) heeft het bij ons meer succes gehad dan in zijn thuisland Engeland. Hier scoorde hij twee bescheiden radiohits ‘Happiness’ en ‘Lost’, beide afkomstig van het met goud bekroonde debuutalbum ‘A Solitary Man’ uit 2011. Afgelopen donderdagavond speelde hij een ‘unplugged’ show in het uitverkochte Bloemendaalse openluchttheater Caprera.

009 Jeremiah

De charismatische Brit is geen singer-songwriter, hij is veel meer dan dat. Hij is een folkzanger met de oude soulmuziek in zijn ziel. Hij forceert nooit, hij zingt makkelijk. Zijn gouden strot klinkt naturel en hij gebruikt niet de gezochte stemtrucjes waar de hedendaagse singer-songwriters zich aan wagen. De arrangementen van zijn liedjes zijn een subtiele mix van soul en folk maar nooit over the top. Tijdens het Caprera concert werd hij bijgestaan door drie strijkers (twee violen en cello) en door vaste gitarist David Page, die de klanken van de strijkers aanvulde met een xylofoon en tweede zangstem. Jeremiah speelde muziek van zijn drie uitgebrachte cd’s ‘Oh Desire’, ‘ A Solitary Man’ en ‘Gold Dust’, inclusief een cover van Kris Kristofferson’s klassieker ‘Help me make it through the night’.

003 Jeremiah

Jeremiah bracht vanavond in Caprera een foutloze show, soul en folk voerden wederom de boventoon en zijn rijke, soulvolle stem en fijne gitaarspel. Zijn relatie met het Nederlandse publiek heeft na een avond vol quality time weer een flinke boost gekregen. Misschien moeten die Britten maar gewoon blijven slapen, dan blijft Jonathan Jeremiah gewoon onze ontdekking.

002 Jeremiah

Foto’s (c) Armand Hoogland / Maxazine

Deel: