Met ‘This Path Tonight‘ heeft Graham Nash zijn eerste soloalbum in veertien jaar uitgebracht. Door een ruzie met David Crosby is Crosby, Stills, Nash & Young verleden tijd maar een nieuwe liefde bracht de 74-jarige Nash geluk en nieuwe inspiratie. Hij maakt zich wel zorgen over de staat van de wereld anno 2016. “Ik geloof nog steeds in de idealen van hippies. De opkomst van rechts populisme en Donald Trump maakt me bang.”

Graham Nash maakt in de jaren zestig furore met The Hollies, dat succesvol het muzikale pad van The Beatles volgt. In 1968 stapt hij over naar de supergroep Crosby, Stills & Nash, soms ook met Neil Young erbij. Ze zijn een ware sensatie en spelen op het legendarische Woodstock festival. Het klassieke album ‘Déjà Vu’ (1970) wordt momenteel integraal uitgevoerd op de Nederlandse podia door Her Majesty. Vanaf de jaren zeventig is Graham Nash zowel solo als met de groep actief.

Ongelukkig

Graham Nash scheidde onlangs na 38 jaar van zijn tweede vrouw Susan Sennett. “De reden dat ik zolang geen album heb uitgebracht, is omdat ik niks te vertellen had”, zegt hij. “De afgelopen tien jaar voelde ik me emotioneel heel vlak. Ik was ongelukkig en teleurgesteld over hoe mijn leven verliep. Maar ik werd opnieuw verliefd, en dat zette me weer in vuur en vlam. Mijn hart en ziel hebben weer wat te melden. Mijn leven is veranderd.”

Ondanks zijn leeftijd twijfelde Nash niet aan het omgooien van zijn leven. “Mijn ouders leerden me al dat ik altijd mijn hart moet volgen en dat heb ik gedaan. Het maakt mij niet uit dat ik 74 ben. Er is moed voor nodig maar ik durf het. Mensen verklaarden me in 1968 al voor gek toen ik uit The Hollies stapte. Maar ik had mezelf, David Crosby en Stephen Stills samen horen zingen. Ik was niet gek, dat was een makkelijke stap.”

Graham Nash, de eeuwige hippie

Graham Nash noemt zichzelf nog steeds een hippie. “Ik geloof nog steeds in alles waar de hippies voor stonden. Liefde is beter dan haat. Vrede is beter dan oorlog. Het is goed om voor elkaar te zorgen. De opkomst van rechts populisme en Donald Trump baart me zorgen. De man is briljant in het inspelen op angsten van mensen en probeert gezamenlijke vijanden te creëren. Haat kweken voor mensen met een andere kleur of religie, ik vind het een hele gevaarlijke man.”

Over de albumtitel ‘This Path Tonight’ vertelt Nash: “Ik heb een nieuw pad gekozen maar weet niet waar het toe leidt. Alleen dat het goed voelt. Denk je dat David Bowie, Glenn Frey of Prince wisten wat hen te wachten stond? Niemand weet wat er morgen gebeurt.”

©FaceCulture

Deel: