Het prestigieuze Few Fall Festival vindt dit jaar plaats van 27 tot en met 30 oktober, op nog geen uur rijden van de Nederlandse grens. Het festival kent een onconventionele opzet en is daarmee niet te vergelijken met enig ander muziekfestijn. New Fall Festival bestaat uit een reeks full-length optredens van bijzondere artiesten op unieke locaties in de binnenstad van Düsseldorf. ‘Beautiful music, beautiful places’ is het motto van dit festival dat naast haar inhoudelijke programmering een ongekende concertbeleving centraal stelt: van een hoge geluidsstandaard en authentieke venues tot een prettig publiek van muziekliefhebbers.

De line-up van New Fall Festival ligt telkens op het snijvlak van verrassend, eigentijds en kwalitatief hoogstaand. Het affiche van deze zesde editie ziet er veelbelovend uit met namen van internationale allure, waaronder Wilco, Adam Green, Regina Spektor, Agnes Obel, John Grant, James Vincent McMorrow, Kate Tempest, Dillon, Silversun Pickups, Explosions In The Sky, Roosevelt, James Rhodes, Brandt Brauer Frick, Grandbrothers en een samenwerking van Deine Freunde met het Rhein Brass van de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf en Gregor Schwellenbach. Ook geeft de populaire Nederlandse singer-songwriter Dotan acte de présence in Düsseldorf. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival vindt New Fall dit jaar gelijktijdig plaats in de Zuid-Duitse stad Stuttgart, waar de Zwitsers/Duitse formatie BOY extra aan het programma is toegevoegd.

In Nederland en België staat Düsseldorf vooral bekend om haar grenzeloze winkelmogelijkheden, sprookjesachtige kerstmarkt en internationale luchthaven. Onder muziekliefhebbers wordt tegenwoordig echter steeds vaker teruggegrepen en verwezen naar de rijke muziekhistorie van de stad. Zo werd in Düsseldorf als een van de eerste steden ter wereld gepionierd met elektronica in de muziek en was de stad bakermat van de krautrock scene. Bands als Neu!, Kraftwerk, DAF, Die Krupps en Die Toten Hosen kennen allemaal hun oorsprong in Düsseldorf. Naast een aansprekende muzikale erfenis bezit de stad ook een aantal statige en sfeervolle muzieklocaties. Sommige van deze locaties worden slechts een enkele keer gebruikt als concertzaal voor popmuziek, namelijk tijdens het New Fall Festival. Net als afgelopen edities wordt er dit jaar geprogrammeerd in de Johanneskirche/Bachsaal, NRW-Forum, Capitol Theater, en Robert-Schumann-Saal. Prachtige nieuwe locaties in 2016 zijn de CCD-Stadthalle en Capitol Club. De optredens zijn overal seated en voorzien van een geluid dat in Duitsland tot de hoogste standaard behoort.

In het verleden stonden in Düsseldorf tijdens New Fall onder andere op het podium: Marianne Faithfull, Apparat, Balthazar, Aurora (2015), Mogwai, Kaiser Chiefs, Erlend Øye, Oscar And The Wolf, London Grammar, José González (2014), Wallis Bird, Friska Viljor, Birdy, Nils Frahm (2013), The Notwist, Dillon, Tindersticks, Ewert & The Two Dragons, The Black Atlantic (2012), Agnes Obel, Junip, Ólafur Arnalds (2011).

New Fall Festival mag met recht worden beschouwd als een luilekkerland voor muzikale ontdekkingsreizigers en liefhebbers van sfeervolle live-ervaringen van het hoogste niveau.

Deel: