Tijdens het Holland Festival zal op 22 juni het Africa Express Presents… The Orchestra of Syrian Musicians with Damon Albarn and guests concert in Koninklijk Theater Carré plaatsvinden. Een uniek project met muzikanten die voor hun muziek moesten vluchten in samenwerking met vrienden van Damon Albarn onder leiding van Issam Rafea. De dirigent en componist Rafea heeft samen met het Syrische Nationaal Orkest voor Arabische Muziek eerder samengewerkt met Gorillaz aan 5 nummers waardoor de mannen voor het laatst samen op het podium stonden in 2010. De turbulentie omtrent Syrië is juist reden voor Albarn om dit orkest bij elkaar te halen, tijdens de oorlog zijn de leden wijdverspreid geraakt. Met behulp van muziek probeert Albarn de aandacht te vestigen op de Syrische vluchtelingen en zo ook meer begrip te ontwikkelen bij de mensen die aanwezig zullen zijn bij het uitverkochte concert. Muziek verbroedert waarbij begrip en medeleven gedeeld zullen worden met vrienden en familie, want dit zal een avond worden waar nog veel over wordt gesproken.

Doordat iedereen over de wereld is verspreid, is het lastig om te repeteren. Hierdoor zal iedereen ongeveer vijf dagen voor het concert samenkomen om alles door te nemen. “Ik heb er vertrouwen in dat we de sfeer kunnen pakken die we willen hebben” zegt Albarn, “We zien wel wat er gebeurt tijdens de repetities en gaan onze best doen. We hebben dit vaker gedaan en we kennen de samenstelling. Met liefde en structuur waar de muziek kan vloeien is alles mogelijk”.

De concerten met deze samenstelling zullen in verschillende landen worden gedaan maar het wordt in Nederland vorm gegeven. Toch denken de heren dat de meeste impact in Istanbul zal zijn. “Ik ben er zeker van dat de atmosfeer er heel sterk zal zijn. Ik kan het me niet indenken hoe moeilijk het moet zijn om je huis en land te verlaten.” Albarn legt verder uit, “Het concert is politiek beladen, ik denk dat het een soort antwoord is op de rare muur die we in het westen hebben opgezet. Er zijn mensen die de werkelijkheid zien, maar er zijn er ook een hoop die hun mening vormen door wat ze in de media zien, een soort opgelegde propaganda. Ik heb veel gereisd, dus kan daar omheen kijken. We zijn mensen van de wereld, iedereen is gelijk en we hebben iedereen nodig om elkaar te kunnen helpen.”

“Damon heeft met andere grote muzikanten om de tafel gezeten,” zegt Rafea, “zij dragen ook de boodschap mee wat te horen zal zijn in onze muziek. Syrië is voor ons echt, onze cultuur en wij kunnen weer onze erfgoed laten zien. Dit geeft ons de mogelijkheid om te reageren op wat er is gebeurd de laatste vijf jaar. Ondanks alle vreselijke gebeurtenissen proberen we onze levens te leiden. In deze wereld, waarin we leven zou het leven mooi moeten zijn, we hebben laten zien dat we overleven. In het midden van de bittere situatie willen we een positief bericht uitgeven.”

Al met al kunnen we dus nu al zeggen dat deze show van Africa Express een groot statement zal maken en een boodschap brengt aan de gehele (muzikale)wereld. Of muziek daadwerkelijk verbroederd? Dat zullen we 22 juni in Amsterdam Carré gaan meemaken. Er zijn voor deze show opnieuw enkele kaarten in de verkoop gegaan.

Deel: