Barry Hay zit niet graag stil, al zegt hij zelf van wel. Met vier jonge talentvolle rockers maakte de Golden Earring-zanger een plaat als ‘Barry Hay’s Flying V Formation’. “Het zijn echt wonderkinderen. Ik lig eigenlijk het liefst op het strand niks te doen maar er is altijd wel iemand die met een voorstel komt. En dan raak ik toch wel nieuwsgierig, zo is dat nu ook gegaan.”

Barry Hay’s Flying V Formation treedt al vier jaar af en toe op. Naast de Golden Earring-zanger bestaat de band uit DeWolff-gitarist Pablo van de Poel, Jan Rooymans, Daim de Rijke en Huub van Loon. Deze maand verschijnt het praktisch live opgenomen album van de band.

Het idee voor het project komt van Hay’s manager Edwin Jansen, vertelt de zanger. “Die zei: er zijn zoveel goeie muzikanten tegenwoordig, misschien is het goed voor je om eens met een paar van die wonderkinderen te werken. Want dat zijn die boys hoor.”

Hay – die een groot deel van het jaar op Curaçao woont –  was niet gelijk enthousiast. “Ik dacht: laat mij lekker met rust, ik lig hier prima op het strand. Maar ik raakte toch geïnteresseerd. Pablo van de Poel had ik al wel gesignaleerd, gelukkig heb ik hem kunnen strikken voor dit project.”

Five easy seconds

De 67-jarige zanger gaat er uiteindelijk vol voor. “Het is inderdaad heel verfrissend. Tijdens repetities kom ik met allerlei ideeën en die kunnen zij gelijk waarmaken, je kunt het zo gek niet verzinnen. Ze kunnen alles. De plaat is in ‘five easy seconds’ opgenomen, mijn meeste zang is ook gewoon live.”

Barry Hay ziet wel verschillen tussen hem en de jonge generatie muzikanten. “De Earring is streetwise, bij hen is het te gek dat ze gestudeerd hebben. Je stuurt een mp3tje van een idee en de volgende dag hebben ze het begrepen en spelen ze het gewoon.”

Duizend wonderkinderen

Ondanks al het muzikale talent is het voor jonge muzikanten vandaag de dag moeilijk om een carrière van de grond te krijgen, weet Hay. “Je moet wel heel erg goed zijn, wil een platenmaatschappij nog in je investeren. Dat heb ik nu ook gemerkt, ik heb zelf in dit project geïnvesteerd omdat ik het leuk vind.”

“En ik heb nog enigszins een naam, ik ben een ‘levende legende’. Maar hoe ga je iets voor elkaar krijgen als niemand je kent? Je hebt gestudeerd, bent een wonderkind samen met duizend andere wonderkinderen en die willen allemaal hetzelfde. Nou, good luck.”
Deel: