Het Eurovisie Songfestival is al sinds haar begin in 1956 een groot tv-evenement voor het hele gezin. In 60 jaar Songfestival delen BN’ers hun herinneringen aan het grootste liedjesfestijn ter wereld. In de eerste aflevering van 60 jaar Songfestival delen onder anderen Gerard Ekdom, Maurice Wijnen en Eric van Tijn hun mening over de beginjaren van het Songfestival. De jaren 1956 tot 1968 komen aan bod.

Succesvol
In het begin zag het Songfestival er totaal anders uit dan nu. De deelnemers moesten op één plek hun lied zingen en mochten daarbij niet dansen. Ook moest het lied in de eigen taal gezongen worden en werd het begeleid door een groot live-orkest. Nederland bewees in de eerste jaren van het liedjesfestival hier meester in te zijn. Er werden twee winsten op Nederlandse naam geschreven. In 1957 sleepte Corry Brokken de eerste titel binnen voor ons land met het nummer ‘Net als toen’. Twee jaar later volgde de winst van Teddy Scholten met de plaat ‘’n Beetje’.

Ongezouten mening
Het 60 jaar Songfestival-panel geeft in de eerste aflevering hun ongezouten mening over de zwart-wit beelden. Het evenement bestaat trouwens dit jaar al 61 jaar en is nog steeds razend populair. Elk jaar kijken er honderden miljoenen mensen vanuit de hele wereld naar de liedjeswedstrijd. Dit jaar mag Douwe Bob de Nederlandse eer hooghouden in Stockholm met ‘Slow Down’. Hij moet op 10 mei aan de bak in de eerste halve finale.

60 jaar Songfestival, 19:55 – 20:30 uur, NPO 3

Deel: