Trixie Whitley bracht recent een nieuw album uit, ‘Porta Bohemica’. Ter ere daarvan deed de Amerikaans-Belgisch rasmuzikante op 21 april het Utrechtse Tivoli De Helling aan.

Het voorprogramma, het Antwerpse duo Annelies van Dinter en Jochem Baelus van Echo Beatty, mocht starten in een nog zeer verlaten de Helling. Onterecht, want deze band is het meer dan waard om een groot publiek te trekken. In 2013 kwam hun album ‘Tidal Motions’ uit, dat lovende kritieken kreeg in België. De opvolger ‘Nonetheless’ kwamen zij ons vanavond laten horen. Het lied ‘Hunger Hunger’ bracht ons naar de mysterieuze binnenlanden van Afrika en hield ons vast in een psychedelische wurggreep, die nochtans zeer prettig aanvoelde.

SR4A4193_TrixieWhitleyOp het moment dat Trixie Whitley opkwam, was de zaal gelukkig lekker vol. De muziek van Trixie Whitley is intens en sensueel door haar blues- en soul-stem. Maar Whitley is niet voor één muziekstroom of instrument te vangen. Zij speelt namelijk drums, gitaar en piano. En haar muziek is zo divers, dat er geen plakkertje op kan. En dat maakt dat haar muziek aanspreekt.

Op haar nieuwste album staan onder andere de nummers ‘Soft Spoken Word’ en ‘Closer’, waar Whitley meerdere stemmen tegelijk zingt, en een heel koor mee zingt. Live wordt dit wat moeilijker, maar dit was mooi opgelost doordat de bassist de tweede stem zingt. Ook bij ‘Need Your Love’ hoorde je voor hem een duidelijke rol weggelegd. Door de liedjes in een andere snelheid te zingen dan dat ze op het album staan, gaf haar live-optreden ook nog eens een extra dimensie. En op een album kwam ze ook niet even op de rand van het podium zitten. Helaas voor ons kwam ze niet nog even het publiek in gelopen, of nam ze plaats achter de drums voor een nummer. Maar dat maakt ook dat haar shows niet altijd hetzelfde zijn. Voor velen wat dit het beste concert was wat men tot nu toe dit jaar gezien en gehoord heeft.

Foto’s (c) Armelle van Helden
Meer foto’s van dit concert op onze Facebook pagina

SR4A4199_TrixieWhitley

Deel: