The Young Folk brengt op 15 april het nieuwe album “First Sign of Morning” uit en om dit nieuwe album te promoten zijn ze op 2 maart een tour begonnen. Op 3 maart gaven ze een optreden in het Paard van Troje in Den Haag, en Maxazine was daarbij.

Folkmuziek niet voor jongeren

Wie in Ierland op vakantie gaat of studeert en veel Ierse jongeren ontmoet, zal merken dat weinigen naar folkmuziek luisteren. The Young Folk is, zoals de naam al zegt, een stel jonge gasten, toch hebben zij ervoor gekozen folkmuziek te maken. “We zijn geen typische folk band.”, zegt Anthony, “Als je blijft voor het optreden zal je begrijpen wat we daarmee bedoelen en zelf horen wat voor muziek we maken.”.

Wie aan Ierse folk denkt, denkt aan The Dubliners , of hoe ze tegenwoordig heten, The Dublin Legends. De muziek van The Young Folk lijkt echter in de verste verte niet op die van The Dubliners. “Ja, dat klopt ook wel, want The Dubliners spelen traditionele Ierse muziek en wij niet. Onze songteksten zijn donkerder, emotioneler en de songs zelf zijn langzamer. Wij schrijven vooral over onze eigen ervaringen.”, aldus zanger Anthony Furey.

9G5A7280Int kopie

Songs gebaseerd op eigen ervaringen

Op de vraag of het soms lastig is om bepaalde songs op te voeren, antwoordde Anthony dat het vooral moeilijk is als die persoon daadwerkelijk in de zaal is. Paul voegde daar aan toe dat eigenlijk niemand precies weet waar de songs over gaan, ze zijn vrij breed, dat maakt het wat makkelijker. En de songs die emotioneel wel wat zwaarder zijn of herinneringen naar boven brengen oefenen we gewoon net zo lang tot het makkelijker wordt om ze tijdens een optreden te spelen.

The Young Folk zingt met regelmaat over echte personen. Mensen die wellicht niet eens weten dat het over hen gaat. Anthony ontkent daarop echter ironisch “Ja, vooral als er namen in voorkomen, dan is het heel straightforward.”. Paul ging daar verderop in: “Ik schrijf mijn songs op zo’n manier dat iedereen zich ermee kan identificeren, maar niemand weet precies wat ik ermee bedoeld heb.”. Ze vertelden verder dat er maar twee nummers op het album staan die complete fictie zijn. Het nummer ‘Olivia’ daarentegen, gaat daadwerkelijk over leadzanger Anthony. Iets wat eigenlijk nooit de bedoeling is geweest, maar wat hij nu toch wel erg tof vindt.

Schrijfproces

Over het schrijven van nummers vertelden de mannen dat ze over het algemeen individueel schrijven en later samenkomen om de teksten aan elkaar voor te leggen. Tijdens zulke sessies wordt zo’n 80% al direct afgekeurd, want ze willen wel eerlijk naar elkaarzijn. Uiteindelijk blijven er dan een paar opties over en voegen ze er een akoestische gitaar aan toe en als dat werkt nog meer instrumenten.

De band gebruikt bovenop de instrumenten die meestal gebruikt worden ook andere instrumenten, zoals een trombone, synthesizer, banjo en melodeon, een soort kleine piano waar je in moet blazen om muziek te creëren, en juist geen specifieke Ierse instrumenten.

Fans

Toen hen gevraagd werd of ze wel eens aparte dingen hebben meegemaakt met fans vertelden ze dat The Young Folk al vanaf het begin fans heeft gehad die contact met hen zochten, bijvoorbeeld via Facebook. In het begin hadden ze nog wel tijd om iedereen persoonlijk te beantwoorden, maar nu ze meer optredens hebben wordt dat wat lastiger. Sommige fans willen en kunnen dat echter niet zomaar accepteren en worden steeds agressiever in het vragen om een reactie. Verder vertelden ze dat toen ze te gast waren geweest in het programma ‘Nick & Simon, the dream’, er een fan van Nick Schilder hen maar bleef vragen om het telefoonnummer van Nick, omdat deze fan hem iets belangrijks moest vertellen. Een hilarisch moment waar flink om gelachen werd.

Nieuwe album

Tijdens de optredens zal de band vooral nummers van het nieuwe album spelen, wat heel andere muziek bevat dan het voorgaande album ‘The Little Battle’. De reden hiervoor is niet om meer mensen te pleasen, maar dat ze graag iets anders uit wilden proberen, iets dat ze zelf leuk vinden en dat stralen ze dan ook uit naar het publiek. De band verwacht dan ook dat het volgende album weer heel anders zal gaan klinken. We zijn benieuwd

Foto’s (c)  Dexter Reijsmeijer / Maxazine.nl

Deel: