The Young Folk doet ons, niet in de laatste plaats door de naam, direct denken aan folkmuziek. Er is een lange tijd geweest dat folk-muziek werd toegeschreven aan geitenwollen-sokken types, het liefst met een strohoedje en een gat in de broek. En dat terwijl we artiesten als Bob Dylan, Woody Guthrie en Iain Matthews nu niet echt oudbollig genoemd kunnen noemen. Folk is echter bezig aan een revival en dat is mede toe te schrijven aan het feit dat het singer-songwriter-genre tegenwoordig helemaal hip is.

the young folk the little battleThe Young Folk is in ons land nog niet heel erg bekend, maar daar gaat spoedig verandering in komen. Niet alleen kregen de vier ons nationale duo Nick & Simon op bezoek voor een samenwerking in verbang met hun tv-programma, ook is de cd ‘The Little Battle’ va het viertal inmiddels verkrijgbaar in ons land.

The Young Folk als festivalband

Wat wat afwijkt van de traditionele folk is dat het instrumentarium wat folk-loos is gekozen en dat geeft zijn weerslag in de muziek. Goed, Tony McLaughlin pakt zo nu en dan de mandoline wel ter hand en hier en daar hoor je wel wat goed geplaatste violen door de plaat. Toch klinkt de plaat wat alternatiever dan we bij echte folk gewend zijn, maar dat is verre van storend. ‘The Little Battle’ is gewoon een lekker album, goed voor in de pub, en een paar festivalletjes zou de band ook zeker mogen programmeren.

Wat The Young Folk goed doet, is dat de vier gezamelijk de vocalen hebben verdeeld. Anthony, Tony, Paul en Karl vullen elkaar daarbij aan en af als was het Venice, of Crosby, Stills, Nash & Young. Geen uitschieters, maar wel een degelijk alternative folkalbum en zeker meer potentie dan een stoffige plek achter in de platenkast. (7/10) (Pixie Pace Records)

Geïnteresseerd geraakt? Koop het album hier!

Deel: