Omringd door vele muzikale vrienden nam Tony Scott in februari noodgedwongen afscheid van het podium met een laatste concert in Paradiso. De 44-jarige rapper heeft MS en gaat het rustiger aan doen. Maar of hij helemaal stopt met muziek weet hij nog niet. “Ik zou graag teksten en muziek willen blijven overdragen. Misschien wel in het theater.”

Tony Scott was in 1989 een van de eerste Nederlandse rappers die doorbrak. Hij scoorde hits met onder meer ‘That’s How I’m Living’, ‘The Chief’ en ‘Get Into It’, die ook internationaal de aandacht trekken. Eind jaren negentig zet hij zijn carrière op een lager pitje, sindsdien produceert hij veel en geeft hij muziekles. Daarnaast trad hij nog regelmatig op.

Eind 2014 wordt bij Tony Scott (echte naam: Peter van den Bosch) multiple sclerose vastgesteld. “Ik begon rechts steeds minder te horen”, blikt hij terug. “Nu ben ik aan die kant praktisch doof. Vier jaar geleden was mijn zicht opeens verslechterd. Ik werd op een zondag wakker en dacht dat ik met mijn lenzen in slaap was gevallen. Maar dat was niet zo. En toen begonnen de onderzoeken.”

Turn in life

Het gaat hem nu relatief goed, zegt de muzikant. “Ik voel me rustig en klaar voor wat komen gaat. De ziekte heeft verandering gebracht waarmee ik moet leren leven. Door mijn slechte zicht loop ik nu met een stok op straat. Mijn geheugen is heel slecht en ik begin de laatste tijd te stotteren als ik zenuwachtig ben. Dat is een gekke ‘turn in life’. Maar iedereen maakt heel veel mee in zijn leven.”

Ben Liebrand

Het wordt Tony Scott al snel duidelijk dat optreden niet meer gaat. “Mijn broer zei dat het beter was om te stoppen. Het zou zonde zijn als mensen denken: ha, Tony Scott probeert nog wat maar vroeger was hij beter. Maar ik wilde er eigenlijk niet aan toegeven, het was geen gemakkelijke keuze.” Het idee voor een afscheidsoptreden in Paradiso ontstaat bij de presentatie van het Iconic Groove-album van Ben Liebrand, waar Tony Scott aan meewerkte. “Er waren daar allemaal prachtige lieve gasten. Ik had Ben net verteld wat er bij mij was vastgesteld. Hij vroeg of hij het bekend mocht maken en stelde gelijk dat er een afscheidsconcert georganiseerd moest worden. Voor mij was dat veel liefde en verrassing in één keer. Daardoor is die kar gaan rollen.”

Scott hoopt dat hij de muziek niet helemaal vaarwel hoeft te zeggen. “Ik zal niet meer kunnen optreden als voorheen en geen muziekles meer kunnen geven. Maar ik zou graag teksten en muziek willen blijven overdragen. Misschien wel in het theater.”

©FaceCulture

Deel: