Met het uitbrengen van de nieuwe plaat ‘O’ gaat De Staat weer op tournee door Nederland. In Nederland loopt het als een trein, want bijna overal staat al ‘sold out’ bij de data. De tour brengt ze ook onder andere in België, Duitsland en Engeland waar ze hun staat van dienst nog moeten waarmaken, want daar zijn er nog kaarten beschikbaar. De muziekbron Nijmegen spuit met name kwaliteitsrock die ons ook al Navaronne en Automatic Sam gaf.

Nu zitten de Nederlandse bands toch al goed in de lift met uitverkochte grote zalen voor Kensington, Dotan enz. ; Ook de stevige muziek van De Staat doet het goed in Nederland. Vorig jaar deed De Staat het rustig aan en werkte aan de nieuwe plaat. Het oude pand van Doornroosje was het werkterrein in 2015 waarbij ze de festivals een jaartje links lieten liggen.

De Staat-2

Witch doctor clip

De plaat ‘O’ komt deze week uit zodat het voor het publiek nog wennen aan de nieuwe nummers was. Qua marketing heeft de band het goed voor elkaar. De clip van ‘Witch Doctor’ is een grote hit op het internet met meer dan 1 miljoen views. Het is een bijzondere clip (die indrukwekkend qua regie is) daar het 1 lang shot van 3 minuten lang met de nodige dansactie lijkt te zijn. Aan alles zie je dat het perfect geregisseerd is. Zo ging het ook met hun show. De show in het Burgerweeshuis in Deventer was ook van A tot Z geregisseerd, daar ze zich van hun beste rock kant wilden laten zien. Tegenwoordig is dat ook nodig, want goed zijn is niet meer genoeg in de overvolle muziekvijver. Wil je opvallen en doorbreken, dan moet je pakkende nummers schrijven; een beetje geluk hebben; maar ook alles top voor elkaar hebben.

De Staat-3

Topprestatie en presentatie

De live show was een topprestatie waarbij de flow er goed in zat. Met de eerste 4 nummers werd iedereen direct weggeblazen en begon de band meteen in de hoogste versnelling. Het publiek dacht al meteen: “Wow indrukwekkend die nieuwe songs”, wanneer er werd afgetrapt met de nieuwe single ‘Peptalk’, gevolgd door ‘Make the call’. Het vierde nummer, het nieuwe ‘Blues is dead’ gaf een heerlijke vette tempo blues. Met ‘murder is dead’ ging het tempo even omlaag. Dit nieuwe nummer viel op met een heerlijke gitaarloop van Vedran Miricetic op de achtergrond. Vaak vallen nieuwe nummers live tegen als je het van tevoren niet een keer gehoord hebt, maar dit was een vliegende indrukwekkende start, waarbij het publiek zijn mening daarover moest bijstellen. Het zegt veel over de nieuwe plaat ‘O’, die gelet op de live uitvoeringen nu al de beste plaat van De Staat ooit is. Het klinkt pakkend en er wordt superstrak gespeeld. Een heerlijke muzikale vibe maakte zich dan ook meester van het Burgerweeshuis.

Bij ‘Devil’s blood’ deden de synthesizers hun intrede als hoofdaccent. Dynamiek en telkens nieuwe accenten per nummer is het toverwoord van deze nieuwe Staat. Niet alleen knallen maar ook gas terugnemen zodat het daarna nog knallender klinkt. Zo is het nummer ‘Help yourself’ een spetterende meezinger, waarbij Torre gewapend met een videocamera, zichzelf zingend projecteert op het lichtscherm dat het gehele podium aan de achterkant bestreek. Deze gimmick werkte prima en gaf aan dat De Staat ook visueel is ingesteld. Zoomend op het publiek en de overige bandleden voegde dit qua live ervaring echt wat toe. De set vorderde waarbij er steeds meer spetterende en funky hip hop invloeden (Urban Dance Squad) de show een menselijke touch meegaven.

De Staat-1

Terugkijken naar hun vorige platen eed de band ook, want het was een lang concert met maar liefst 19 nummers. Aan het eind kwamen de bekende nummers ‘Sweatshop’, en ‘Input source select’ voorbij. Het concert werd afgesloten met het spetterende ‘Witch doctor’ waarbij Torre het publiek in ging en het publiek net als de de clip in cirkels om hem heen danste.

De Staat staat als een huis en met deze club toer gaat men vele nieuwe zielen voor zich winnen. De schijnwerpers zijn op hen gericht en ze wisten het waar te maken; de nieuwe nummers worden vaste waardes in de setlist. Met de release van ‘O’ wordt het ijzer gesmeden op het hoogtepunt. Ziggo Dome here we come!

Foto: René Obdeijn

Deel: