Vorig jaar nodigden de heren van De Staat de pers uit om in de oude Doornroosje een preview te geven van hun nieuwe album ‘O‘. Met de platenhoes op de grond als podium stonden Torre Florim, Vedran Mircetic, Jop van Summeren, Rocco Hueting en Tim van Delft in een cirkel gepositioneerd. Dat zou ook de opstelling zijn geweest bij de opname van het album dat minder gearrangeerd zou moeten zijn dan ‘I-Con’. Terug naar de basis dus.

Van techno naar Status Quo

De Staat O

‘Peptalk’ is natuurlijk een geniale zet om als single te lanceren. Een aanstekelijk deuntje wat tot in den treure in je hoofd blijft zitten, de tempowisselingen door de drums en wederom een briljante videoclip. Tijdens de aankomende clubtour zullen de ‘The Crab’, ‘Inflatable Doll’ en ‘Parallel Parking’ voor veel hilariteit gaan zorgen op de dansvloer.

Waarom klinkt ‘Make the call, leave it all’ zo verdraaid bekend? Ook hier weer een kleine geniale twist van de band. Het is namelijk de outro van de videoclip van ‘Peptalk’. Een heerlijke jaren tachtig sound waarmee Boston en Foreigner ooit wereldberoemd werden. Net als bij ‘Murder Dead’ is het nummer, zoals beloofd, minder versierd met bijgeluiden en zijn het de instrumenten die het nummer maken, en niet de arrangeur.

Geen enkel nummer op ‘O’ is vergelijkbaar met elkaar want van de techno-invloeden van ‘Get On Screen’ is het net zo makkelijk schakelen naar het Status Quo-achtige begin van ‘Blues Is Dead’. Maar wat te denken van het tempo op ‘Life Is A Game (Ladadi Ladadada)’ waaruit blijkt dat het vijftal in absolute topvorm moet zijn willen ze deze live kunnen spelen. Vooral drummer Tim van Delft zal er op hameren om dit nummer op de setlist te krijgen. De hypnotiserende werking van ‘Help Yourself’ heeft veel weg van ‘Witch Doctor’, maar blijft wel boeiend.

De Staat komt in de buurt van perfectie

De O zou staan voor oneindig, maar ook voor perfectie en zelfs voor nulpunt. Prachtige symbolische verklaringen waar je eigenlijk niets mee kan. De Staat is zeker niet op een nulpunt beland, dat zou de vorige albums te weinig kredieten geven. Oneindig is een raar begrip voor een muziekstroming en helemaal voor een band of album. De verklaring van O komt het best in de buurt van perfectie, daar is het Nijmeegse vijftal hard naar onderweg. ‘O’ is Ongrijpbaar, Origineel, Onbegrijpelijk, Onvoorspelbaar en Ontzettend lekker. (9/10) (Caroline International Benelux)

Het album is vanaf vrijdag 15 januari verkrijgbaar.

Deel: