Op 15 januari verschijnt ‘De Jeugd, Vertegenwoordigd’; Een coveralbum met klassiekers van De Jeugd van Tegenwoordig door diverse grootheden. Deze megalomane ode is de kers op de taart van het grote tienjarig jubileum dat de heren op Pinkpop, Lowlands, door het hele land, bij onze Zuiderburen en tweemaal in de HMH bracht.

indexOp ‘De Jeugd, Vertegenwoordigd’ hoor je onder meer Guus Meeuwis en Nielson die onder begeleiding van de New Cool Collective big band ‘Sterrenstof’ onder handen nemen. Of wat dacht je van Glennis Grace die ‘Huilend Naar De Club’ gaat, Trafassi die iedereen ‘De Stofzuiger’ leert of een mysterieuze interpretatie door Frank Boeijen van ‘Het Mysterie Van De Koude Schouder’.

Edgar “Trafassi” Burgos: “Als tiener zat ik in de Surinaamse groep ‘De Vrolijke Jeugd’. Als ik dertig jaar jonger was geweest, zat ik waarschijnlijk bij De Jeugd van Tegenwoordig. Ik vind hun teksten geweldig. Voor mij is de cirkel nu bijna rond: Na ‘Wasmasjien’ en ‘Strijkplank’ werd het nu echt tijd voor ‘De Stofzuiger! Misschien zing ik ooit nog een keer over een staafmixer of magnetron.”

En natuurlijk konden onze Zuiderburen niet achter blijven. Wie anders dan Raymond Van Het Groenewoud die ‘Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard’ doet, de ‘Sexy Beesten’ van Triggerfinger of chansonnier Daan die van ‘Een Barkie’ een ‘100 Dollar Bill’ maakt.

De plaat wordt gecompleteerd door R&B veteranen Re-Play, die (hoe kan het ook anders) ‘Niet Als Jouw’ aanpakten. The Kik dook in de B-sides voor het obscure ‘Wij Zijn Vuilnis Man’ en Peter Beense zocht de costa’s op voor een passende interpretatie van ‘Get Spanish’. Elke artiest drukte z’n eigen stempel op een hit van De Jeugd Van Tegenwoordig. De namen zijn immens, de uitvoeringen verrassend en indrukwekkend.

Tracklist ‘De Jeugd, Vertegenwoordigd’
1. Guus Meeuwis & Nielson – Sterrenstof
2. Trafassi – De Stofzuiger
3. Glennis Grace – Huilend Naar De Club
4. Raymond van het Groenewoud – Deze Blanke Jongen Komt Zo Hard
5. The Kik – Wij Zijn Vuilnis Man
6. Triggerfinger – Sexy Beesten
7. Re-Play – Niet Als Jouw
8. Daan – 100 Dollar Bill
9. Frank Boeijen – Het Mysterie Van De Koude Schouder
10. Peter Beense – Get Spanish

Foto: Archief Maxazine

Deel: