Normaal nam eind vorig jaar afscheid van het publiek met hun ‘Ajuu, de mazzel!’-concert in de Arnhemse GelreDome. Ze kregen bij hun optreden hulp van de Limburgse formatie Rowwen Hèze en De Kast uit Friesland. Na meer dan veertig jaar ‘høken’ zetten de mannen van Normaal er een punt achter. Maar uiteraard gaven Bennie Jolink en zijn collega’s hun fans wel de kans om afscheid te nemen.

Grootste hits
Tijdens hun Ajuu, de mazzel!-concert in de GelreDome trakteerden ze het publiek nog eenmaal op live-versies van hun grootste hits, zoals ‘Deurdonderen’, ‘Dat kump er now’ van en natuurlijk ‘Oerend Hard’. Normaal kreeg bij het optreden versterking van twee andere rockbands: De Kast reisde vanuit Friesland naar Arnhem om daar in de originele bezetting met Bennie en zijn mannen op het podium te klimmen. Uit Limburg kwamen Jack Poels en zijn collega’s van Rowwen Hèze. Deze band speelde samen met Normaal het nummer ‘Gries’ (Grijs), waarmee een langgekoesterde wens van beide groepen uitkwam.

Festivals
De Limburgse en Achterhoekse formaties kwamen elkaar de afgelopen decennia namelijk al jaren tegen tijdens allerlei festivals. Tot een samenwerking was het echter nog niet gekomen. Op de valreep lukte het nog wel. Het nummer ‘Gries’ gaat over het verstrijken van de tijd, legt Poels uit op de website van zijn band. “Je kijkt terug op al die jaren, knippert met je ogen en ineens ben je grijs. Je begint samen met een band, toert uiteindelijk dwars door Nederland en zelfs over de grenzen, vol gas vooruit en dan ineens sta je hier.” Jolink kijkt overigens zonder spijt terug op zijn afscheid. “Een keer is de koek op en i-j mot stoppen op ’t hoogtepunt”, vertelt hij in een persbericht.

Normaal: ‘Ajuu, de mazzel!’, 22:25 – 23:40 uur, NPO 1

Deel: