Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2015. Bekijk hieronder het de eindejaarslijst 2015 van redacteur en recensent Serge van de Lisdonk.

In een muzikaal jaar met een waslijst aan mooie concerten heb ik met pijn en moeite een top 10 weten te maken. De keuze is gebaseerd op de juiste dosering energie, plezier en muziek. Wie liet mij naar huis gaan met de grootste glimlach….

10. Fedde Le Grand – Koninklijk Theater Carré

fedde

Een nieuw dance concept wat op een Amerikaanse manier is vormgegeven in het mooiste theater van Nederland. On-Nederlands goed aangepakt met veel show, dans en natuurlijk muziek van Fedde. Of de magie ook stand zal houden in een uitverkocht ZiggoDome in 2016 is zeker twijfelachtig. Muzikaal niet het beste van 2015 maar het totaalplaatje is een vermelding in de top 10 zeker waard.

9. Taylor Swift – ZiggoDome

Taylor Swift

Een echte persoonlijke keuze omdat het voor mij de eerste keer was dat ik samen met mijn 11-jarige dochter naar een concert ben geweest. Je kan niet anders dan respect voor Taylor Swift hebben met dit foutloze optreden. Al was het optreden waardeloos geweest, de dagenlange glimlach van die kleine meid zorgde sowieso voor een top 10 notering. Er zouden daarna nog meerdere concerten volgen trouwens.

8. Helemaal MelkwegMelkweg

Dubioza Kollektiv - ©foto: Armelle van Helden

Het best bewaarde geheim in concertland! Twee keer per jaar gooit de poptempel al haar zalen tegelijk open en mag je voor slechts 10 euro genieten van een avond- en nachtprogramma om je vingers bij af te likken. Een paar namen van afgelopen jaar : Sarah Jane, Hoffmaestro, Dazzled Sticks, Def P, New Cool Collective, Dubioza Kollektiv, Bittereinder en Rita Zipora. Ook de diverse eetkramen, cocktailbarretjes en fotohokjes zorgen voor een heerlijke festivalsfeer.

7. Pinguïns In Paradiso – Paradiso

Blood Red Shoes ©foto: Sander Rijken

Weer een klein indoorfestival met een line-up die onwaarschijnlijk is voor de lage toegangsprijs. Wat te denken van Paceshifters, Lonely The Brave, PAUW, Nothing But Thieves, Blood Red Shoes, Sue The Night, Charl Delamarre en De Staat! Een avond vol Indie rock van absoluut wereldniveau.

6. De Jeugd Van Tegenwoordig – Paradiso

De Jeugd van Tegenwoordig, ©foto: Rob Sneltjes

Qua sfeer en kolkende mensenmassa hoort dit optreden van afgelopen maand absoluut op nummer 1. Vieze Fur die over de handen van het publiek naar de bar loopt, een uitverkochte zaal die los gaat op ‘De Formule’ en gewoon een setlist zonder toegift (zoals het hoort). Als liefhebber van De Jeugd is elke optreden eigenlijk het zelfde kunstje en redden ze het daarom net niet tot in de top 5. Ze mogen echter niet ontbreken want het blijft elke keer een waar feest met deze hedendaagse jongeren.

5. Twenty One Pilots – Lowlands

Twenty One Pilots, ©foto: Sander van den BergLowlands 2015 was een editie vol hoogtepunten. In een top 10 van het jaar kunnen zo maar 8 optredens staan. Natuurlijk waren Tame Impala, Kendrick Lamar, Rico&Sticks, Limp Bizkit en vele anderen goed genoeg voor deze top 5. Toch gaat de keuze uit naar 21 Pilots die de Heineken compleet op z’n kop zetten met het ultieme ‘feel-good’ gevoel. Niet het beste van Lowlands, wel de grootste glimlachveroorzaker van het weekend.

4. BLØF – Paradiso

BLØF, ©foto: Hans Kreutzer

De clubtour van BLØF werd afgesloten met twee concerten in poptempel Paradiso en daar lieten de Zeeuwen zien waarom ze al bijna 25 jaar aan de vaderlandse top staan. Bijna foutloos en met de passie van een paar jonge, gretige honden braken ze Paradiso vakkundig af.

 3. Shaka Ponk – Melkweg

Shaka Ponk, ©foto: Hans KreutzerHoewel er veel negatieve berichten de ronde gingen over hun Pinkpop-optreden werd het wel duidelijk waarom dat was. Shaka Ponk heeft het publiek nodig, het liefst binnen handbereik. De interactie, sfeer en energie spatte er af in de kleine zaal, bier en zweet druppelde van het plafond.

 2. Vintage Trouble – Melkweg

Vintage Trouble, ©foto: Rob Sneltjes

Wie Vintage Trouble wel eens aan het werk heeft gezien snapt meteen deze tweede plek, want ze zullen bij veel liefhebbers in de lijst staan. Blues, rock, funk en heel veel soul zorgen elke keer voor een waar feest. De Melkweg was deze keer een gretig podium voor de zeer lenige zanger Ty Taylor.

1. Underworld – Paradiso

Underworld, ©foto: Kim BalsterHet begon ooit in 1994 in dezelfde zaal, opstelling en met het zelfde album ‘Dubnobasswithmyheadman’, Underworld en Paradiso, ze lijken gemaakt voor elkaar. De perfectie akoestiek voor de techno, het publiek wat zo gelukkig was om aan kaarten te komen en natuurlijk de beroemde setlist. Volgend jaar mogen ze het zelfde kunst opnieuw doen en zal het ongetwijfeld weer te gek worden, maar zo magisch als afgelopen maart zal het waarschijnlijk niet meer worden.

 

 

Deel: