In het kader van zijn GRAND-show bekeek Maxazine gisteren de derde, van in totaal zes shows, in Koninkijk Theater Carré.

Het idee van Fedde Le Grand was om een dance-event te koppelen aan theater en er een echte voorstelling van te maken. Een beetje Las Vegas in Nederland, dan is de locatie bij voorbaat al geslaagd. Carré is nooit vies van uitstapjes buiten theater maar dit concept zagen velen niet aankomen. De stoelen uit het midden weghalen en de bovenste ringen verkopen als VIP plekken inclusief drank en hapjes, geniaal opgelost.

 

fedde

Showelementen
Het publiek is al anderhalf uur fantastisch opgewarmd door DJ Roog als de show begint. Op het podium staan een ballerina, pianist, strijkkwartet met op de achtergrond de neonletters GRAND. De hoofdrolspeler daalt met lichtgevende dj-booth vanuit de lucht neer op het podium. De eerste beats dreunen door de zaal en meteen al knallen de glitters door de lucht en wordt het podium overgenomen door danseressen. Fedde staat, keurig gekleed in pak, met een grote grijns achter zijn draaitafel en de MC staat, in smoking, het publiek vakkundig op te jutten. Het is allemaal even gelikt en goed gepland.

Wat na een half uurtje op begint te vallen is dat het publiek niet met elkaar aan het dansen is zoals op de meeste feesten, maar dat iedereen naar het podium staat te kijken en  te wachten op het volgende showelement. Alles wordt uit de kast gehaald om het publiek te vermaken. Danseressen vermomd als de nachtwacht, blacklight figuren en zelfs zwevende acrobaten boven het publiek. Ook de ode aan Michael Jackson is tot in perfectie uitgevoerd met fantastische dansers en gewoon de originele plaatjes van de King Of Pop.

 

Nieuw concept
Het blokje met commerciële EDM radiohitjes van Calvin Harris en Afrojack was helemaal niet nodig geweest en zelfs een beetje gênant om Fedde de stukjes mee te zien zingen, maar toch pastte het helemaal binnen de lijnen van het concept. Ook het optreden met Niels Geusebroek was zoals verwacht een succes. Het publiek bestaat voornamelijk uit veertigers en lijkt alles te slikken als zoete koek maar geniet met volle teugen. Na tweeëneenhalf uur is het alweer voorbij en is de conclusie dat Fedde een nieuw concept heeft verzonnen. Hij slaat een mooie nieuwe brug tussen twee generaties. Het oudere publiek dat stijl en klasse wil en bereidt is daarvoor te betalen, maar ook de dance meer als concert te laten beleven.

Het zal sommigen misschien gaan irriteren dat de DJ de hoofdrol opeist en voornamelijk zonder koptelefoon zijn voorgeproduceerde show afspeelt, maar waar het uiteindelijk omgaat is dat het publiek met een goed gevoel naar huis gaat. Deze show kan met gemak de wereld gaan veroveren want uniek is het zeker. Het is jammer dat Guus Meeuwis de concerttitel “Groots” al heeft geclaimd want als iemand ‘m verdient is het wel Fedde Le Grand.

 

 

 

 

foto: FMakkinga – Twitter

Deel: