Helemaal Melkweg is hét Melkweg-festival bij uitstek! Zwerf door het volledige gebouw en laat je verrassen door muziek, theater, film en een expositie. Voor slechts tien euro kun je een indruk krijgen van wat deze Amsterdamse poptempel te bieden heeft dit jaar.

Def P

Iedereen die uit de buurt van Amsterdam komt, of er woont, kent de naam van Pascal Griffioen. Misschien niet in deze originele naam maar als Def P. weet je meteen dat het gaat om de voormalige frontman van de Osdorp Posse. Gisteren stond Def P. als solo artiest in de kleine zaal als opener van het minifestival Helemaal Melkweg.

Omdat de ingang deze keer verplaatst was naar de Rabozaal entree, duurde het wat langer om de kleine zaal te vullen. De eerste tien minuten stond Pascal dus wat onwennig in een half gevuld zaaltje de sfeer op te bouwen. Naar mate de zaal voller werd, werd de sfeer per minuut beter en beter. Op het moment dat hij de klassieke Osdorp Posse tunes ging spelen werd het pas echt onrustig. Bij de eerste geluiden van ‘Orgineel Amsterdams’ was het een teken voor alle aanwezigen om los te gaan, en werd de kleine zaal wakker. Bij de klassieker ‘Steek ‘m op’ werd de rookmachine overbodig door de deken van cannabis die de hele zaal vulde, wat eindigde in een groot applaus voor Def P.

New Cool Collective 

Het Jaar 2014 lijkt het jaar te zijn  geweest voor Benjamin Herman. Naast zijn New Cool Collective was hij ondermeer gast artiest bij Typhoon en bandleider bij de Holandse Meesters van Guus Meeuwis. Vanavond stond hij echter met zijn vertrouwde gezelschap in de grote zaal van de Melkweg. Al ruim twintig jaar speelt dit “zooitje” samen en zijn zij het beste op hun vakgebied. Naast de perfecte styling (wat een geweldig kostuum Benjamin!) is het meteen duidelijk waarom ze een set van anderhalf uur gekregen hebben. Muzikaal is er geen betere band dan dit collectief. Het enige minpunt is dat door de afwezigheid van vocalen de focus wat sneller verloren gaat.

Dubioza Kolektiv

Inmiddels is de kleine zaal helemaal gevuld met liefhebbers van de zogenaamde balkanbeat. De acht artiesten van Dubioza Kolektiv staan op het podium gekleed in geel/zwarte sportoutfits. Alsof Borussia Dortmund vanavond de Melkweg plat gaat spelen. Dat laatste klopt wel want bij de eerste tonen begint de kleine zaal te kolken. Het is meteen duidelijk dat de meeste mensen uit het zelfde land komen als de artiesten want menigeen staat de teksten mee te zingen.

Wanneer de zanger het publiek al na tien minuten uitnodigt om samen op het podium een feestje te maken, gaat het pas echt los. Met een vol podium, pompende balkanbeats en een uitbundige menigte, is het sein om te feesten gegeven. De bassist bedient een confettikanon en de “Bosnische Rowan Heze” kan zijn gang gaan. Crowdsurfen, bier gooien en dansen is het devies. Dubioza Kolektiv is DE feestband van dit moment.

Bittereinder

Na een interview met dit Zuid-Afrikaanse trio te hebben gehad, is het lastiger om Bittereinder objectief te beoordelen. Het zijn drie aardige gasten die “verslaafd” zijn aan ‘Elektro-Hiphop’. De muziek is een mengeling van De Jeugd Van Tegenwoordig en Opposites, maar dan in het Zuid-Afrikaans. Hele vette technobeats gecombineerd met inhoudelijke teksten.

Hoewel het een moeilijke start is na de energiebom van Dubioza Kolektiv, doen de drie hun uiterste best om de half gevulde zaal voor zich te winnen. Met de visuals en muziek weten de heren van Bittereinder langzaam aan de zaal voor zich te winnen. Steeds meer mensen komen terug naar de oude zaal en dat heeft direct effect. Wanneer vriend Tim Beumers het podium betreedt om een Nederlands tintje aan het optreden toe te voegen, gebeurt er iets met het publiek. De Hollandse inbreng in combinatie met de stevige beats brengt de zaal in vervoering.

Met de uptempo nummers van het laatste album Skerm weten de Zuid-Afrikanen de Oude Zaal op z’n kop te zetten. Het moet gek lopen om deze drie niet op een Nederlands festival te zien deze zomer.

Helemaal

Na 23.00 wordt het publiek langzaam gesommeerd om de rest van het programma te volgen in de Rabozaal. De Amsterdamse TenTemPiés geven met hun Chileense muziek en de avond een mooie afsluiter. Het bleef tot 05.00 uur nog gezellig met het nachtprogramma Jazzbop. Deze editie van Helemaal Melkweg van helemaal uitverkocht….en helemaal geslaagd.

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

 

 

Deel: