Lucas Hamming is in hart en nieren een echte muzikant maar kreeg 6 jaar geleden bekendheid als acteur in ‘Lover Of Loser’. Dit jaar studeerde hij af aan de conservatorium in Amsterdam en kwam zijn debuutalbum ‘HAM’ uit. Ook werd bekend gemaakt dat hij de nieuwe huisband van DWWD zou worden. Het gaat Lucas Hamming voor de wind en het succesjaar 2015 wilde hij op een mooie manier afsluiten. Zijn Kerst XL show in de Melkweg was de officieuze aftrap van zijn ‘HAM’-tour die in 2016 zal starten.

Thijs Boontjes dans- en showorkest

Als voorprogramma van Lucas Hamming stond het “dans- en showorkest” van toetsenist Thijs Boontjes op het podium. Gelukkig zegt de naam niets over de werkelijke aard van het viertal. Geen dans, geen show en geen orkest. Wel een bassist, drummer, gitarist, Thijs op het Hammondorgel en verdomd lekkere Nederlandstalige funk rock. Als voormalig toetsenist van Jack King en Anouk lijkt dit project van Boontjes op het eerste gezicht als grap bedoeld. De EP ‘Niet Van Steen’ bevat slechts 3 nummers maar hopelijk zal het snel een vervolg krijgen met een compleet album. Ook de coverversie van ‘Ik Leef Niet Meer Voor Jou’ is van absolute schoonheid en verdient publiek, veel publiek.

Gastheer Lucas Hamming

Het idee is net zo simpel als geniaal: nodig bevriende muzikanten uit en ga samen gewoon lekker muziek maken. Zijn vaste bandleden Kas Lambers (gitaar), Stijn van Rijsbergen (drums) en Thomas Veenstra (basgitaar) en nieuweling Jelte de Vries hadden waarschijnlijk al uren zitten knutselen voor de zaal open ging. Het podium was gezellig versiert met kerstlichtjes, slingers en een metershoog hoeslaken met een kerstboom en echte kerstballen. De Oude Zaal van de Melkweg was zo goed als uitverkocht en met enkele kerstmutsen en glitters was de sfeer buitengewoon ontspannen en vrolijk.

Gastartiesten en kerstliedjes

Natuurlijk staat de aankomende tour in het teken van ‘HAM’ en werden er ook deze avond genoeg nummers van het debuutalbum gespeeld maar eigenlijk waren het de diverse kerstliedjes en gastoptredens die het zo bijzonder maakte. Klassieker ‘Merry X-mas Everybody’ van Slade werd in z’n waarde gelaten maar de absolute verrassing van de avond was ‘Wonderful Christmas Time’ van Paul McCartney. Deze werd door Lucas Hamming in het Nederlands gerapt, een uitvoering die eigenlijk drie weken geleden uitgebracht had moeten worden.

De eerste gastartiesten waren de mannen van Sunday Sun die net als Hamming mogen spreken van een fantastisch jaar. Met ongeveer 10 man op het podium was ‘All I Want For Christmas’ een rommelige maar uiterst gezellige uitvoering. Die gezellige sfeer werd helemaal versterkt met de grote hit ‘I Call You Honey’ die de kleine zaal volledig aan het dansen kreeg. Ook de bijdragen van Sue The Night en Max Meser waren van absolute meerwaarde voor de avond. Vooral de mondharmonica solo van die laatste op de Jett Rebel cover was van uitzonderlijke klasse. Max Meser is zeker een naam om in de gaten te houden in 2016.

Clubtour

Begin volgend jaar zal de clubtour van start gaan en zal Lucas Hammimg het zonder de gastartiesten en ook zonder de kerstcovers moeten doen. Gezien het ijzersterke repertoire en vooral de muzikaliteit en plezier wat de hele band uitstraalt, zal dat zeker wel gaan lukken. De kerstshow in de Melkweg werd geheel in stijl afgesloten met alle artiesten op het podium die natuurlijk afsloten met ‘Last Christmas’. Hopelijk is een traditie geboren.

Foto’s: Armand Hoogland

 

 

Deel: