Artiesten die een kerstalbum uitbrengen hebben doorgaans maar twee keuzes: Zelf proberen een stuk of 15 kerstnummers te schrijven, of een album met eigen versies van bekende kersthits. Het tweede is gemakkelijker, en ieder jaar worden we weer overspoeld door kerstalbums. Wat minder makkelijk is, is een kerstalbum uitbrengen dat ook nog eens de moeite is om te luisteren, want veel artiesten trappen is de gemakkelijke weg: Leuk voor de fans, maar voegt het ook iets toe? Vaak niet.

Kylie-Minogue-Kylie-Christmas-2015-1500x1500Kylie Minogue is een artiest die een kerstalbum niet echt meer nodig heeft om aan haar bekendheid te werken. De druk daarvoor is minder en dat is een voordeel: La Minogue heeft ongedwongen kunnen putten uit de duizenden mogelijkheden en daardoor kunnen kiezen voor een iets minder allerdaagse mix van traditionals. Een aanvulling dus op de EP ‘A Kylie Christmas’ uit 2010, waar ze al nummers als ‘Let It Snow’ en ‘Santa Baby’ mee uitbracht. Voor ‘Santa Baby’ wordt het dus de derde release, aangezien Minogue dat al als b-kant van ‘Please Stay’ in 2000 had uitgebracht en in 2006 ook is gebruikt in de film ‘The Holiday’.

Kylie_Minogue_-_Kylie_ChristmasKylie heeft op ‘Kylie Christmas’ gekozen voor een mix van echte traditions, als ‘Let it snow’, ‘It’s the most wonderfull time of the year’ en ‘Have yourself a merry little Christmas’, afgewisseld met wat nieuwe nummers, zoals ‘100 Degrees’ (dat ze zelf schreef en met zus Dannii ten gehore brengt), en ‘Every Day’s Like Christmas’, geschreven door Chris Martin, die zelf de achtergrondvocalen verzorgd. De moderne popballad zal door de fans van Coldplay direct herkend worden en is samen met ‘Christmas Wrapping’, dat ze samen met Iggy Pop heeft opgenomen, een wat vreemdere eend in de bijt. Het zijn echter dit soort afwisselingen die ‘Kylie Christmas’ tot een verrassende plaat hebben gemaakt.

‘Kylie Christmas’ heeft verschillende goede samenwerkingen, maar ook enkele twijfelgevalletjes, zoals ‘Santa Claus is coming to town’, waarop ze posthuum samenzingt met Frank Sinatra: Hij ontspannen, zij wat ongemakkelijk, en dat is in feite ook de algehele tendens op het album. De mix is gewaagd, en voor sommigen misschien wel iets te gewaagd. Echter, vrij veel wordt goed gemaakt door ‘2000 Miles’ (Pretenders) en ‘Only You’ (Yazoo, maar bekender in de versie van The Flying Pickets). Samen met de nieuwe, mede door Minogue zelf geschreven nummers van vooral de Deluxe versie, zijn dat de uitschieters van dit kerstalbum. ‘Kylie Christmas’ zal over 50 jaar niet genoemd worden in de lijst van beste kerstalbums ooit, toch is het verrassende album dit jaar een van de betere kerstalbums. (7/10) (Parlophone/Warner Bros.)

Deel: