Onlangs was Greg Holden in het land voor de allerlaatste show van zijn clubtour dit jaar. Een mooie kans voor Maxazine om de singer-songwriter te interviewen. “Het voelt goed om terug te zijn in Nederland, ik heb een goeie connectie met Nederland. Iedere keer dat ik hier ben vind ik het geweldig en droom er van om later in Amsterdam wonen. Het herinnert mij altijd weer aan de tijd dat ‘Lost Boy’ succesvol was, dus het is spannend om terug te zijn en dat succes weer op te kunnen bouwen”, zegt Greg over zijn nieuwe album Chase The Sun.
‘Lost Boy’ werd tijdens Serious Request enorm veel aangevraagd bij de actie van 3FM in 2011, maar doordat de zanger er alleen voor stond heeft het hem veel meer dan een nummer 1 hit niet opgebracht. Tot hij in Hilversum zat en door zijn manager werd opgebeld. “Er is een man, Phillip Phillips, en die wilt jouw nummer gebruiken in American Idol”, doet Greg het telefoontje na. Met zijn rug tegen de muur, blut en met de gedachte dat hij opzoek moest naar een baantje heeft hij volmondig akkoord gegeven: “Okay, doe maar”. ‘Home’ werd meer dan 5 miljoen keer verkocht en over die periode is hij zelf enthousiast: “Die ervaring was ook mooi om mee te maken, doordat ik van een afstandje kon toekijken. Te zien hoe een liedje explodeert, het overal gedraaid wordt. In plaats van zelf in de tumult te zitten zoals bij ‘Lost Boy’. Ik wilde zelf niet bij een realiteiten programma zitten, maar het was interessant om te zien hoe mensen er mee omgingen en hoe het uitgroeide tot een succes. Dat was een geweldige ervaring. Ik was daar zelf nog niet klaar voor. Het voelt nog steeds als mijn eigen nummer, want het was over iets heel persoonlijks. Als ik het zelf had uitgebracht dan had er waarschijnlijk niemand naar geluisterd. Het moet de juiste timing zijn.”

Nummers met een boodschap

“Het is heel moeilijk om te schrijven over iets wat niet dichtbij staat”, vertelt Greg over het leven als singer-songwriter. “Het hoeft niet altijd iets te zijn wat ikzelf mee maak, ik heb veel nummers die over andere mensen gaat, maar het moet wel iets betekenen voor mij.”  ‘The Lost Boy’ gaat over een Soedanees vluchtelingetje, en momenteel een zeer actueel onderwerp. Net als vele singer-songwiters heeft het schrijven voor Greg ook een therapeutische werking. “De meeste nummers die ik schrijf, vooral de belangrijke nummers die echt iets betekenen voor mij, daarbij laat ik energie los. Emoties die ik los laat en dat voelt goed”, zegt hij. “Als een artiest heb je de verantwoordelijkheid om een ander te inspireren, want ik weet hoe erg ik ben geïnspireerd door muziek en nu ik diegene ben die op het podium sta voel ik me verantwoordelijk. Er zijn veel zangers tegenwoordig die het niet zo zien, ‘bubblegum popmuziek’ en dat mag tuurlijk maar voor mij persoonlijk moet ik iets belangrijks te vertellen hebben. Er moet een boodschap aanwezig zijn.”

Greg als inspiratie

Het nummer ‘Boy’s In The Street’ is hier een heel mooi voorbeeld van. Het gaat over een jongen die homo is en zijn vader, een nummer over acceptatie. Door een slechte relatie met zijn stiefvader weet hij hoe het is door niet geaccepteerd te worden door een vaderfiguur. Greg Holden heeft veel positieve reacties gekregen op dit nummer en er zijn zelfs vaders naar Greg gegaan die nu de situatie met hun zoon anders zien. Het heeft de kracht om levens te veranderen en dat is precies van Greg wilt doen. “Muziek heeft mijn leven veranderd en dus wil ik dat ook graag voor anderen doen.”
“Ik lees veel boeken, kijk het nieuws en probeer inspiratie te halen uit de dingen die om me heen gebeuren. Dingen die van mij af gebeuren, ik vind het niet zo interessant om over mezelf te schrijven. Ik vind het belangrijk om het te hebben over dingen die in de wereld gebeuren en niet over een meisje. Veel mensen zingen over hun vriendin, dat is mooi en hoef ik het niet te doen, dat wil ik niet doen. Er zijn belangrijkere dingen in het leven om over te schrijven.” We zullen dus geen bubblegum popmuziek van deze man te horen krijgen. “Ik wil niet dat mijn nummers maar naar één ding leiden, ze hebben verschillende lagen en meerdere betekenissen. Hierdoor kunnen meerdere mensen andere opvattingen erover hebben maar ze hebben er, op een andere manier, wel steun aan.”

Pietje Precies

Voor het nieuwe album heeft Greg heel veel geheim gehouden. Waar anderen juist advies vragen aan familie en vrienden heeft hij ervoor gekozen dit niet te doen. Greg is een complete ‘controlefreak’ dus zelfs als ze advies hadden willen geven dan zou hij er toch niet naar luisteren
Het was het eerste album wat Holden heeft gemaakt waarbij hij het meeste geheim hield, zelfs nummers heeft hij niet live gespeeld maar ging gelijk de studio in om het op te nemen. “Verassing, het is klaar en jullie kunnen mij niet meer op andere gedachten brengen”, grapte hij bij het uitbrengen van het album. ‘Chase The Sun’ is in april dit jaar uitgekomen en bevat vele pareltjes waaronder de single ‘Bulletproof’ en ‘Save Yourself’. Er staat ook een duet op ‘The Next Life’ met Garrison Starr, een samenwerking wat mooi uitpakt. Hij wilt in de toekomst nog een andere band beginnen met een vrouw, om alleen maar duetten mee te doen. En als hij dat niet gaat doen, dan komen er wel op zijn eigen albums meer duetten voor met vrouwen. “Ik hou van de structuur van een vrouwenstem naast de mijne, mijn lage stem in combinatie met die van een vrouw. Het voelt goed om een vrouw naast me te hebben op het podium. Het contrast is mooi,”
Deel: