Moke verloor in 2014 gitarist Phil Tilli en eerder dit jaar bijna al hun instrumenten tijdens een brand in de oefenruimte. Maar de Amsterdamse band is terug met het vierde album The Time Has Come en met nieuwe gitarist Robin Berlijn (Kane, Fatal Flowers) in de gelederen. Volgens zanger en gitarist Felix Maginn heeft de band niet aan stoppen gedacht: “Het was duidelijk dat we niet uitgeblust waren.”

Moke breekt in 2007 door met het debuutalbum Shorland dat de gouden status behaalt. De band rond Felix Maginn en Phil Tilli wordt een van de meest succesvolle Nederlandse rockbands maar na het derde album Collider uit 2012 komt de klad erin. Phil Tilli stapt begin 2014 op. “Het was als een relatie die uitgaat”, blikt Maginn terug. “We speelden bijna negen jaar samen en hadden een superband met zijn allen. Maar op een gegeven moment werkte het niet meer met Phil, dat voelde hij ook. Toen hebben we samen besloten: laten we ermee stoppen.”

Ander geluid voor Moke

De overige vier leden gaan door met Moke en zien ook nieuwe mogelijkheden, vertelt Maginn. “We wilden heel graag nog een plaat maken. En ik wilde er graag een écht goede gitarist bij. Niks ten nadele van Phil, hij en ik haalden er samen het beste uit wat erin zat. Maar ik had het idee dat we een stapje hoger konden komen met een sterke gitarist erbij. Robin Berlijn stond bovenaan mijn lijstje. Die heeft meer in zijn mars dan Phil en ik samen, dat levert ook een ander geluid op.”

Urgentie

Als Moke halverwege het voorbereiden van The Time Has Come is, hapt Robin Berlijn toe. “Felix benaderde me met een strakke deadline voor de plaat”, vertelt de nieuwe Moke-gitarist. “Dat sprak me wel aan, het geeft een kick als iets snel af moet. Je hoort het terug in de plaat, die is niet te bedacht en gepolijst. Je voelt dat het met een bepaalde snelheid en urgentie is opgenomen.” Toetsenist Eddy Steeneken: “De vorige plaat was minutieus voorbereid in de oefenruimte, nu wilden we dingen meer op zijn beloop laten. Dat heeft een ander soort plaat opgeleverd.”

Blij verrast

Moke kreeg The Time Has Come maar net op tijd af, wat ook de albumtitel inspireerde. Maginn: “Als je iets wilt veranderen, moet je het nu doen. Niet achteraf mopperen: hadden we maar…Nee, we moesten de plaat nu afmaken. Het was niet altijd makkelijk maar we hebben het gered. Ik ben blij verrast door het album en we kijken weer vooruit nu. We hebben al heel veel leuke dingen gedaan maar hopelijk blijft het daar niet bij.”

Deel: