De Jeugd Van Tegenwoordig gaf afgelopen augustus op Lowlands de primeur van hun nieuwe single ‘Manon’. Ruim twee maanden later wordt op 23 oktober het gelijknamige album uitgebracht. In het jaar dat ze tien jaar bestaan is dit album misschien wel belangrijker dan de vier voorgaande albums. Is DJVT over hun uiterste houdbaarheidsdatum heen of kunnen ze nog jaren mee?

DJVT - Manon

Manon

Met uiterste precisie is ‘Manon’ natuurlijk gekozen als eerste single, misschien is het album zelfs vernoemd naar deze openingstrack. De catchy elektro deunen in combinatie met de uiterst simpele, maar wederom grappige, tekst maakt het tot de ideale concertknaller.

‘Lente in bed’, ‘Broertje ik heb je’ en ‘Neonlichten in de regen’ lijken rechtstreeks uit de jaren 80 te komen, gemaakt door Jan Hammer voor Miami Vice. Ook in deze rustige tracks laten Willie Wartaal, Faberyayo, Vjeze Fur horen waarom ze niet te vergelijken zijn met wie dan ook. Op geheel eigen wijze spelen ze met teksten aan de hand geleid door Bas Bron. Ook de flinke jaren zeventig discovleug  in ‘Ik was een klootzak’ krijgt een eigentijds geluid door De Jeugd Van Tegenwoordig. Het ligt simpelweg lekkerder in het gehoor dan de manier waarop menig top 40 artiest het geluid probeert te gebruiken voor verkoopstuwing.

De tracks met het echte geluid van DJVT zijn toch echt te vinden op ‘Zakmuitdeheup’ die vanaf de eerste tonen de volumeknop ophoog dwingt en ‘Straatmeermin’. Die laatste begint met een heerlijke hiphop beat en vervolgt met de intens grappige invulling van de tekst. “De zakken op je kont zijn een grabbelton, ‘k wil hangen in je tuintje als Babylon.

De Bron van Manon

Het laatste drieluik ‘Ze kan me wel schieten’ blinkt uit door de ruim 7 minuten van originaliteit. Hoewel het chaotische middenstuk  wat aan de lange kant is blijft het nummer boeien en geen seconde vervelen.

Na drie kwartier wordt het weer duidelijk dat De Jeugd Van Tegenwoordig wederom vernieuwend is en toetsentovenaar Bas Bron een mooie diversiteit aan tunes uit zijn hoge hoed heeft getoverd. De Bron van Manon kan zomaar een Merlijn zijn. (8/10)(TopNotch)

Deel: