Het thema van dit 35e jaar Nederlands Filmfestival (NFF) is Grenzeloos Nederland. Hiphop-platenlabel Top Notch is de samenwerking met het NFF aangegaan, met het idee de hiphoppers te laten optreden terwijl de videoclip getoond wordt, en de maker(s) van de videoclip in het zonnetje te zetten. Dit idee vond zijn uitwerking op zondag 27 september in een redelijk gevulde Pandora zaal in Tivolivredenburg, genaamd op Notch X NFF: Videoclips Live. Hiphoppers/rappers Feis, Fresku, Fit, Cho en Akwasi uit de Top Notch-stal waren hierbij aanwezig.

Filmer en editor Naveen Kalloe was direct betrokken bij het ontstaan van Cho’s ‘Was je nog maar hier’, een clip die opgenomen is in het zonovergoten Suriname. Dit komt duidelijk tot uiting in de clip. Rapper Feis laat in zijn videoclip ‘Loslaten’ opvallend veel beelden van Rotterdam passeren. Als Rotterdammer ben je ook verliefd op je eigen stad, zegt Feis. De productie van de videoclip lag in handen van de nog aan de Rotterdamse hogeschool INHOLLAND studerende Pim de Vos. Clipmaker Stephan van den Brink is mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van de clip bij het nummer O.N.Z.I.N., want het is uiteraard een co-productie tussen Akwasi (hiphopformatie Zwart Licht) en Stephan.

Fresku toonde als eerste een videoclip waar de kreeften in het oog sprongen. De anekdote gaat dat er 30 diep bevroren kreeften gekocht zijn, die in de auto van Fresku ontdooiden, en daar nog steeds een visgeur waarneembaar is. Ook zijn nieuwste clip ‘Ik wil’ werd getoond, geregisseerd door Teemong. De Amsterdamse rapper MC Fit (Glen Faria) die tevens onderdeel uitmaakt van Flinke Namen liet als aflsuiting van de avond de videoclip ‘Zij weet het’ zien die nog niet uit is, een primeur dus op het NFF!

Deel: