De Britse band Suede komt op 22 januari 2016 met hun nieuwe album ‘Night Thoughts’. Bij het album zit ook een film geregisseerd door topfotograaf Roger Sargent. Zowel de film als het album zullen hun première beleven op 13 en 14 november in de Roundhouse in Londen. Hier zal de band de nieuwe plaat voor het eerst in zijn geheel spelen, met op de achtergrond de film.

Op het album ‘Night Thoughts’ is een volledige strijkerssectie te horen. Suede werkte samen met producer Ed Buller en namen de plaat op in de SARM studio in Londen en ICP in Brussel.

Over de samenwerking tussen Suede en Roger Sargent voor de totstandkoming van de film zegt Sarget zelf het volgende: “Suede and I have crossed paths a few times over the years. I sneaked onstage for their ‘93 Glastonbury show to get photos for NME… more recently I was asked directly to do some of the photography for the last album. I was asked to pitch an idea for this film project… I really had no idea what they were wanting or expecting so I tried to write in the least self-conscious way possible. The record deals with a lot of familial themes — life, death, love, anguish and despair; themes that are expanded upon in its visual companion, providing a study of how those elements affect the human psyche. It resonated with me for many reasons, not least because my mother passed away a few days after I started writing a story for the film. The film starts with a man drowning in the waters of a deserted beach at night, as he fights for life, his mind plays out the events that lead him to be there.”

Suede ontstond in 1989 en maakte de hoogtijdagen van het Britpop tijdperk mee. De band bestaat uit Brett Anderson (zang), Richard Oakes (gitaar en piano), Mat Osman (bas), en Simon Gilbert (drums) en Neil Codling (keyboards en zang). Hun titelloze debuutalbum kwam uit in 1993 en daarmee wonnen ze meteen een prestigieuze Mercury Award. Daarna volgden de albums ‘Dog Man Star’ (1994), ‘Coming Up’ (1996), ‘Head Music’ (1999), ‘A New Morning’ (2002) en na een pauze van elf jaar ‘Bloodsports’ in 2013. Afgelopen jaar stond Suede op Glastonbury en wonnen ze een NME Godlike Genius Award.

‘Night Thoughts’ zal uitkomen op CD, CD+DVD, special edition CD/DVD hardback bookset en 180g dubbel gatefold LP.

Bekijk hieronder de trailer van de film ‘Night Thoughts’:

Deel: