Met ‘Zo Doe Je Dat’ maakte Fresku de meest controversiële Nederlandse single van 2015. De Eindhovense rapper stelt daarin de volgens hem te blanke muziek programmering van 3FM aan de kaak. In de bijbehorende video schminkt hij zichzelf wit. Op zijn derde album Nooit Meer Terug is Fresku niet bewust op zoek naar controverse. “Het is niet mijn rol om hits te scoren. Het is mijn rol om aan de zijlijn te staan en te spiegelen.”

De nu 28-jarige Fresku wordt als Roy Reymound geboren in Eindhoven. Hij heeft een Antilliaanse vader en Nederlandse moeder. Met het nummer Brief Aan Kees gericht aan TopNotch platenbaas Kees de Koning versiert hij een contract bij dat label. In 2010 verschijnt zijn titelloze debuutalbum. In 2012 volgt ‘Maskerade’. Fresku acteerde ook in onder meer de film New Kids, de tv serie Kansloos en zijn typetje Gino Pietermaai was een grote hit op Youtube.

Super onzeker

Fresku kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn acteercarrière. “Bijna alles wat ik in de tv wereld heb geprobeerd, voelt voor mij als een mislukking. Ik wilde een tv gezicht worden, iemand die hiphop cultuur een plek gaf op televisie.” De rapper zag er tegenop om weer een album te gaan maken. “Ik was er super onzeker over. Ik ben best een emotioneel persoon. Als ik iets doe waarmee ik zelf niet tevreden ben, ben ik automatisch niet tevreden over mezelf. Ik ben nogal vatbaar voor een donkere ‘mindstate’. Muziek helpt daar tegen, dat is echt mijn medicijn.”

Voor altijd

Fresku legde de muzikale lat hoog voor zichzelf op Nooit Meer Terug. “De teksten gaan over het leven, en ik wil ook dat je ze meeneemt in je leven. Ik zou het jammer vinden als mensen één week van (de nieuwe single) Ik Wil houden en er daarna nooit meer naar luisteren. Ik hoop dat die track bij je blijft. Dat het iets is waar je af en toe naar kunt grijpen als je het nodig hebt.”

Duistere periode

Fresku zelf had dat het afgelopen jaar met de muziek van Kendrick Lamar: “Er was een fase dat ik elke dag opstond met zijn track I. Ik had dat nodig om het goede gevoel te krijgen. Ik kwam uit een duistere periode en wilde even geen hiphop meer maken. Nu moest ik het weer gaan doen en dan moet je weer in die vibe komen. Toen ik er eenmaal weer in zat, voelde ik: ik wil nooit meer terug. Dit is mijn leven, dit is wie ik ben. Ik ben Fresku en Fresku is Roy. En ik ga Nooit Meer Terug naar die twijfel.”

Fresku tourt dit najaar door Nederland.

©FaceCulture

Deel: