Tien jaar na hun grote hit komt Fratellis met een nieuw album genaamd Eyes Wide, Tongue Tide, tijd voor een tussenbalans.

The Fratellis

Fratellis

Even teruggaande naar het begin, The Fratellis kennen we allemaal wel van hun grote hit ‘Chelsae Dagger’ die 10 jaar geleden hoog in de hitlijsten stond. Het bijhorende album Costello Music was ook een mooie plaat vol kneiters van meezingers en internationele hits. De band afkomstig uit Glasgow bestaat dit jaar dus alweer 10 jaar en viert dat met een nieuwe plaat en wie The Fratellis de laatste jaren nog een beetje heeft gevolgd weet dat de laatste twee platen uit 2008 en 2013 al een make-over hebben ondergaan qua muziekgenre.

 

Ook bij dit nieuwe album is dat het geval. Wie het liefst de lekkere catchy en uptempo nummers van hun eerste album luistert zal dit nieuwe album niet direct met open armen ontvangen. ‘Baby Don’t You Lie To Me’ is de eerste single die nu uit is en is ook nog het meest vergelijkbaar met het eerste werk van The Fratellis. Veel nummers op dit nieuwe album hebben nog wel de makkelijk weg te zingen refreintjes en de herkenbare Fratelli rideltjes, maar het lijkt wel of ze op een wat langzamer tempo worden weggespeelt en het mist soms nét even de power. Dat is enigszins een beetje jammer, echter is dit wel een plaat voor een veel breder publiek en voor een doorsnee zondagmiddag. Het album heeft catchy poppie deuntjes, echte folkie nummers, balades en je kan zelfs je cowboy laarzen uit de kast halen voor het fijne line-dance nummer ‘Too Much Wine’, waar je misschien ook wel ironisch gezien eerst een fles wijn voor achterover moet tikken om te gaan dansen.

Al met al is dit overduidelijk weer een prima Fratellis album met een volwassen twist erin. Uiteraard drukt de uitgesproken zangstem van Jon Fratelli de stempel op deze plaat en blijft het heerlijk om naar te luisteren. Met ‘Eyes Wide, Tongues Tide’ op zak hebben The Fratellis weer een paar goede festivalnummers erbij en kunnen we er vanuit gaan dat ze volgend seizoen regelmatig te zien zullen zijn. Voor wie niet zo lang kan wachten en het nieuwe album al live wil beluisteren kan op 26 oktober terecht in Paradiso Amsterdam.

Het album ligt sinds vorige week in de winkel en is ook in een deluxe editie verkrijgbaar. De akoestische nummers daarop zijn een mooie toevoeging. (7,5/10)(Cooking Vinyl)

 

Deel: