Hans Vandenburg was halverwege de jaren ’70 een van de pioniers van de Nederlandse New Wave stroming met Gruppo Sportivo. De band had ‘Rock ’n Roll’, ‘Hey Girl’ en vooral ‘Disco Really Made It’, maar vreemd genoeg behaalde hun bekendste nummer ‘Beep Beep Love’ de hitlijsten niet. In Nederland, want juist dat nummer bracht Hans en de band mooie successen in Engeland en de Verenigde Staten.

Waar Gruppo Sportive echter bekend om stond (en staat, want ondanks dat de band niet meer optreedt, is de band voor studio-opnames nog steeds bij elkaar) om hier en daar een gebbetje, is Hans’ nieuwste solo-album ‘Dig It Yourself‘ een stuk serieuzer. “Het is een soort relatie-album, zeg maar”, geeft Vandenberg het concept album een beleving mee, “wat een man doet als ie bij zijn vrouw weg gaat. Dan gaat ie lekker op sociale media zitten en feesten, maar in dit geval gaat die man tuinieren. Dat wilde ik een beetje als verhaal opzetten.”

Het hele concept is een beetje geïnspireerd door Johnny Cash, en terwijl Vandenburg inmiddels al tot in Japan zelf is gecovered, zette hij er een cover op van Nine Inch Nails, ‘Various Methods Of Escape’, en een nummer dat hij eerder schreef met Herman Brood, ‘Groovin’. “Johnny Cash heeft ook ooit een nummer van Nine Inch Nails gecovered”, verduidelijkt Hans, “en toen ik die clip zag kwam ik op het idee; Wat doet die man dan met zijn vrijheid? Maar dan een serieuzere aanpak.” Vandenburg maakte er meer een singer-songwriter liedje van, op akoestische gitaar. “Nine Inch Nails is heel goed, maar je moet er wel van houden, dus ik heb het wat toegankelijker gemaakt.”

‘Dig It Yourself’ is verre van een plaat van een artiest met een verleden. Het album lijkt in de verste verte op het werk dat we kennen van Gruppo Sportivo; Hans is door de jaren heen blijven vernieuwen. “Je kan aan de plaat wel merken dat het kind in mij nog niet dood is”, geeft Hans zelf al aan. “Ik ben misschien wel een beetje een anti-hero. Ik vond het altijd leuk om op het podium te staan op een manier van, zie mij: als Lulletje Rozenwater kan je toch op het podium staan.”

Gruppo Sportivo

“Ik vind dat je het altijd van de muziek moet hebben. Natuurlijk gebeurde er bij Gruppo Sportivo vroeger ook het een en ander in het kader van ‘Sex, Drugs & Rock n Roll’, veel erger dan bij anderen, maar in tegenstelling tot anderen lieten wij dat nooit naar buiten komen. Dat was bijzaak, muziek was onze hoofdzaak.”

 

 

Misschien een beetje als protest brengt Hans Vandenburg ‘Dig It Yourself’ nu uit, in principe alleen op vinyl, groen vinyl zelfs, refererend aan het tuinieren. Natuurlijk met een downloadcode om het ook digitaal af te kunnen spelen, samen met een tweede downloadcode om een extra album te kunnen downloaden, ‘OK iPad’, met speciaal voor kinderen geschreven nummers. “Ik wilde al jaren een keer een kinderplaat maken, en nu had ik een moment van ‘Ik doe het gewoon!’. Bij ‘Dig It Yourself’ zit een downloadcode voor ‘OK iPad’, en dan kunnen mensen die plaat downloaden en branden op een cd-rommetje, en bij de LP zit al een foldertje, dat kan je opvouwen en dan kan je die in het cd-doosje schuiven. Heb je een voorkant en meteen de teksten.” Dat kinderalbum zal mogelijk nog ooit op cd worden uitgebracht, wanneer is nog niet bekend.

Het album heeft Hans Vandenburg authentiek op 16 sporen opgenomen in zijn eigen studio. “Je kan alles wel helemaal bombastisch opnemen en mixen, maar dat vind ik niets. Laat dat maar aan de grote Amerikaanse bands over”, zegt Hans, “Natuurlijk, Gruppo Sportivo heeft ook even een periode gehad waarin we meegingen in die trend, maar ik hou meer van LoFi, gewoon zoals het is.” Ook in de tijd van Gruppo Sportive nam Hans al met regelmaat op in de Audioworkx Studio’s in Hoogeloon, die erom bekend staan authentiek en zo natuurgetrouw op te nemen, datzelfde geluid hoor je nu op Hans’ nieuwste plaat.” ‘Dig It Yourself’ is opgenomen met de intentie om het een beetje te laten klinken als Elvis Costello, The Pixies, en ik denk dat dat wel gelukt is.”

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 is Hans te vaak mensen tegen gekomen met beloftes. “In de States kwam je hier en daar altijd mensen tegen die je beloofden om te bellen om een volgende plaat uit te brengen. En dan hoorde je er vervolgens nooit meer iets van. Ik kon nu ook wel weer gaan wachten op een volgende valse belofte, maar ik wilde gewoon die solo-plaat maken dus ik deed het gewoon zelf, ‘Dig It Yourself’.”

Gruppo SportivoHet uitbrengen op vinyl is tegenwoordig ook gewoon weer hip. “Ik heb de opkomst van de cd nog meegemaakt. Iedereen bracht alles op vinyl uit, en je moest smeken bij je platenlabel of ze je plaat ook op cd wilden uit te brengen. De laatste 30 jaar moest je echter smeken of ze je plaat ook op het veel beter klinkende vinyl wilden uitbrengen. Toen ik bezig was met het opnemen van ‘Dig It Yourself’ kon ik kiezen… Mp3 en cd is het qua kwaliteit toch niet helemaal, dus was het voor mij simpel: Vinyl! En gelukkig koopt de jeugd weer steeds meer vinyl. Een nummertje op je laptop, het klinkt ook van geen kanten. Je hoort geen diepte, geen warmte, geen klank… en wees nou eerlijk, vinyl is beleving, vanaf het moment dat ze in de perserij in de hoes vallen, die geur van het karton, de geur van de olie van de machines… heerlijk!” En gelijk heeft hij.

‘Dig It Yourself’ sluit af met ‘Gardening is the end’… “Dat is dubbel op te pakken”, aldus Hans. “Misschien zit je namelijk wel aan je eind, op het moment dat je van tuinieren je hobby maakt.” Gelukkig hoeven we niet te vrezen dat het laatste nummer van de plaat het laatste is wat we van Vandenburg zullen horen. “Nee, dancemuziek ga ik niet maken. Kijk ik maak nu ook al dance. Jouw ouders en mijn ouders dansten ook al op The Beatles en The Animals. Dat is ook dance. Maar nee, niet hetgeen wat je nu volop hoort als je op festivals komt. Mijn god, boemtsj boemtsj, boemtsj… De dancemarkt overheerst nu op het moment. Bijvoorbeeld die Calvin Harris, die is begonnen met erg goede muziek te maar nu maakt hij allemaal hetzelfde. Je schijt in je broek als je het hoort. Die muziek is allemaal hetzelfde.”

‘Dig It Yourself’ daarentegen is gelukkig anders, is nu uit en uitsluitend te verkrijgen in groen vinyl. Hoe hip wil je het hebben… Te verkrijgen bij de betere platenzaken en bijvoorbeeld bij Bol.com.

Foto’s (c) Hans Schoo, archief Maxazine.nl

 

Deel: