Voor het eerst sinds zeven jaar brengt songwriter Joe Jackson een verzameling originele nummers uit op zijn nieuwe album ‘Fast Forward’, dat op 2 oktober uitkomt op earMusic/Edel. Het album, dat oorspronkelijk als een serie EPs uitgebracht zou worden, bestaat uit vier sets van vier nummers die zijn opgenomen in vier verschillende steden; New York, Amsterdam, Berlijn en New Orleans. De nummers zijn in elke stad met een andere groep vooraanstaande muzikanten opgenomen en zijn door Jackson zelf geschreven en geproduceerd. Het album behoort tot een van de meest waardevolle en meest lonende werken van Jacksons carrière.

New York

De eerste sessie is in New York, waar Jackson zelf een lange tijd heeft gewoond, opgenomen met gitarist Bill Frisell, drummer Brian Blade, bassist Graham Maby en jazz vocalist Regina Carter. De vier nummers, inclusief de titeltrack, refereren aan de klassieker See No Evil van de New Yorkse band Television.

Amsterdam

De Amsterdamse sessie onderscheidt zich van de andere sessies door het gebruik van de meest uiteenlopende instrumenten. De nummers zijn opgenomen met Jacksons frequente collaborateurs Stefan Kruger en Stefan Schmid van de band Zuco 103, het Concertgebouworkest en de enige gastvocalist op het album, de veertienjarige Mitchell Sink.

Berlijn

De sessie in Berlijn is opgenomen met twee expatriate Amerikaanse musici, meester op de akoestische bas Greg Cohen (Tom Waits, Ornette Coleman, Bob Dylan) en Thindersticks drummer Earl Harvin. Op deze sessie vertolkt Jackson een moderne Engelse versie van het jaren ’30 cabaret nummer ‘Good Bye Jonny’.

New Orleans

Jackson is naar een van zijn favoriete steden, New Orleans, gereisd om daar een sessie met lokale muzikanten op te nemen. Onder deze muzikanten bevinden zich Galactic bandleden drummer Stanton Moore, bassist Robert Mercurio en gitarist Jeff Raines. De blazerssectie wordt geleid door saxofonist Donald Harrison.

Beluister hieronder ‘A Little Smile’, een nummer afkomstig van de in Amsterdam opgenomen sessie:

Deel: