“Ik heb groot succes gekend maar ik heb het ook zien kelderen,” zegt de nu 27-jarige Dio over zijn carrière. Met ‘De Man’ heeft de Amsterdamse rapper zijn meest persoonlijke album tot nu toe gemaakt. Dio scoorde vanaf 2007 onder meer hits met ‘Dom, Lomp & Famous’, ‘Stuk’, ‘Tijdmachine’ en ‘Baby’ en speelde in 2010 op Lowlands in de grote Alpha tent. Zijn tweede album ‘Benjamin Braaf’s Festival’ uit 2012 flopte en luidde een mindere periode voor Dio in. Dat heeft zijn weerslag op ‘De Man’: “Veel mensen probeerden met me weg te lopen maar toen het succes er niet was, waren ze foetsie.”

dioHet talent van Diorno Braaf wordt al op jonge leeftijd opgemerkt als hij onderdeel is van Dubbel D. Dat duo valt in 2006 uit elkaar maar Dio blijft muziek maken met onder meer The Opposites en Willie Wartaal. Daarmee scoort hij in 2007 de hit Dom, ‘Lomp & Famous’. Er volgen meer hits en in 2008 brengt Dio het album ‘Rock & Roll’ uit op het Top Notch label. Dio wordt een succesvolle live act en speelt in 2010 samen met Go Back To The Zoo en The Opposites de Alpha tent op Lowlands plat. De afgelopen jaren waren voor Dio minder succesvol, wat deels de teksten op zijn derde album ‘De Man’ inspireerde.

Goed en slecht

“Ik ga op ‘De Man’ terug naar de basis,” vertelt Dio nu. “Letterlijk, want ik woon ook weer in mijn oude buurt. Ik fietste elke dag op en neer tussen mijn kamer en de studio om nummers te maken, precies zoals ik mijn eerste album ook maakte.” Dio’s teksten zijn een stuk serieuzer dan voorheen: “Ik wilde op dit album het goede én het slechte belichten. Vroeger benoemde ik niet alles en nu wel. Het mooie kan niet ontstaan zonder het donkere.”

Harder knokken

‘De Man’ is ook de titel van de eerste single van het album. Dio noemt het een belangrijke track: “Omdat het vertelt waar ik nu sta in het leven maar ook waar ik vandaan kom. Ik wilde wel een paar dingen expliciet benoemen. ‘Kleine jongens worden groot, best wel ver gekomen voor wat negers op een boot’, rap ik in het nummer. Dat vond ik belangrijk om te zeggen. Want het is actueel en raakt ook aan mijn eigen geschiedenis. Het is niet vanzelfsprekend dat mensen uit mijn buurt of van mijn kleur succes behalen. Wij moeten gewoon harder knokken om dat succes te bereiken.”

©FaceCulture

Deel: