Kenny B. voert al een maand de Nederlandse hitlijst aan met zijn single ‘Parijs’, die inmiddels dubbel platina is. Een opmerkelijk succes voor de 53-jarige Surinaamse veteraan, die in het verleden politiek actief was in zijn geboorteland en tussen 1989 en 1991 de vredesonderhandelingen leidde tussen Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk tijdens de Binnenlandse Oorlog aldaar. Als muzikant houdt Kenneth Bron zich verre van politiek: “Het geeft een enorm goed gevoel om mensen blij te maken met muziek.”

Kenny B. presenteerde zijn eerste Nederlandstalige album onlangs in de Amsterdamse Melkweg. De Surinamer vestigde zich in 1991 in Nederland en is sindsdien actief als muzikant. In Suriname is hij al jaren succesvol en scoorde hij vele hits. “Als je als geboren Surinamer bijna de grootste artiest van je land bent, is dat al veel”, vertelt Bron nu. “Mijn aspiraties waren niet veel groter. Een beetje internationaal succes zou leuk zijn, maar Nederland had ik niet echt in het visier.”

Verrassend telefoontje voor Kenny B.

Dat balletje komt aan het rollen doordat Kees de Koning, baas van het Top Notch-label, interesse in Kenny B. toont. Hij is compleet verrast: “Zijn secretaresse belde me: Kees wil eens met je praten. Ik kende Kees natuurlijk wel, voor mij is hij een grootheid in de muziek. Een paar weken later stuurde ik zoals gevraagd wat nummers naar hem op. Zijn antwoord was: hier word ik heel blij van. Niet lang daarna kreeg ik een contract bij Top Notch.”

Begin 2015 brengt Kenny B. zijn eerste Nederlandstalige single ‘Als Je Gaat‘ uit. De opvolger ‘Parijs’ is een schot in de roos en staat al snel op nummer 1. De ontmoeting met een Nederlands meisje in Parijs uit zijn hit is fictief, zegt Kenneth Bron: “Als het een meisje was die ik ken, heeft zij een heel turbulent leven! Ik schets situaties en leg er mijn gevoel in maar ik zing niet over mijn eigen leven. Ik heb er ook voor gekozen om voorlopig geen maatschappijkritische dingen te zingen in het Nederlands.”

(c) FaceCulture

Deel: