Met hun tweede album ‘Sound & Color’ kwamen de Alabama Shakes onlangs op nummer 1 binnen op de Amerikaanse hitlijst. Daarmee is de definitieve doorbraak voor de rootsrock band rond zangeres en songschrijver Brittany Howard een feit. De traditionele rhtyhm & blues van debuutalbum ‘Boys & Girls’ is deels vervangen door een wat moderner popgeluid. Dat was even wennen voor veel fans, weet bassist Zac Cockrell: “Niet iedereen reageerde gelijk enthousiast. Hmmm, dus dit is de nieuwe plaat?”

Een jaar voordat de Alabama Shakes uit Athens, Alabama in 2012 debuteerden met ‘Boys & Girls’ was er al veel te doen rond de band. Zangeres Brittany Howard viel op door haar krachtige soulstem en de mix van rock, rhythm & blues en soul werd onder meer geprezen in The New York Times. Het debuutalbum werd een succes en leverde de Alabama Shakes drie Grammy nominaties op.

Muzikale ontwikkeling

Op ‘Sound & Color’ is er muzikaal het één en ander veranderd. Dat is niet meer dan logisch, vindt gitarist Heath Fogg: “Ik ben nog steeds erg trots op ons debuut, het is precies de plaat geworden die we op dat moment wilden maken. Ik hou van die songs, maar heb ook altijd geweten dat we ons muzikaal zouden ontwikkelen op een volgend album.” Bassist Zac Cockrell begrijpt dat veel mensen verrast zullen zijn door de nieuwe Alabama Shakes: “Toen ik ons eerste album onlangs weer terug hoorde, realiseerde ik me pas dat mensen nu een heel andere kant van ons gaan horen.”

Complete demo’s

De band is niet bewust op zoek gegaan naar nieuwe muzikale wegen, zegt Cockrell: “Er is weinig nagedacht over insteek in de studio. We namen gewoon de songs op die er voor handen waren.” Zangeres Brittany Howard schreef het leeuwendeel van de songs voordat de band de studio betrad. Fogg: “Ze had vrij complete demo’s op de computer gemaakt, vaak al met de volledige tekst erbij. Een song als The Greatest veranderde in de studio nog, op aanraden van onze producer Blake Mills zijn we die sneller gaan spelen. Dat werkte zo goed, dat we toen echt ons best voor dat nummer hebben gedaan.”

Over de albumtitel ‘Sound & Color’ was de band het snel eens, aldus Heath Fogg: “We luisterden de opname van het gelijknamige liedje terug in de studio, en wisten dat dat het eerste nummer op de plaat moest worden. Ik bedacht me dat het ook een goeie albumtitel zou zijn en Brittany wilde precies hetzelfde zeggen. We dachten allemaal hetzelfde op dat moment.”

Alabama Shakes live:

10 juli – North Sea Jazz festival, Rotterdam
27 juni – Down the Rabbit Hole festival, Beuningen

(c) FaceCulture

Deel: