Beth Hart speelde onlangs in een uitverkochte Heineken Music Hall en zag haar tiende studioalbum Better Than Home op 1 binnenkomen in de Nederlandse hitlijst. Het gaat goed met de carrière van de 43-jarige Amerikaanse zangeres en songschrijver maar dat is weleens anders geweest. ‘Better Than Home’ heeft bewust een positieve insteek. “Het is mijn meest positieve plaat maar het was de moeilijkste om te schrijven.”

Beth Hart debuteerde in 1996 met het album ‘Immortal’. De zangeres uit Los Angeles worstelde in die tijd met een alcohol- en drugsverslaving en bleek ook manisch depressief te zijn. Over die donkere kanten van haar leven heeft ze veel gezongen door de jaren heen. “In mijn liedjes vind ik troost”, vertelt Beth Hart nu. “Mijn liedjes zijn mijn manier om mezelf te helen, ze zingen is mijn manier van bidden.”

Positieve insteek

In 2012 treedt Beth Hart samen met gitarist Jeff Beck op tijdens The Kennedy Center Honors om een ode te brengen aan bluesmuzikant Buddy Guy. Ze krijgt er een staande ovatie van onder meer president Obama en ontmoet er Michael Stevens en Rob Mathes, de twee producers van ‘Better Than Home’. “Zij daagden me uit om een album te schrijven met een positieve insteek. Dat voelde ongemakkelijk, omdat ik niet gewend ben om zo te schrijven. Me goed voelen vind ik al eng. Als ik down ben, kan ik niet vallen. Maar als het goed met me gaat, ben ik altijd bang dat God zegt: jij hebt teveel plezier, we gaan jou eens even een levensles leren.”

Angsten onder ogen zien

In de single en titelsong zingt Hart over het geluk dat ze ervaart tijdens een tournee. “Veel van de wereld zien samen met mijn vrienden en man (haar manager Scott Guetzkow, red.) en spelen voor al die mensen is eigenlijk leuker dan thuis zijn. Er zit veel levensvreugde in dat lied”, legt ze uit. “Ik ben erachter gekomen dat geluk vaak voortkomt uit een hele zware tijd. Want dan word je gedwongen om je grootste angsten onder ogen te zien. Het mooie daarvan is, dat het vaak blijkt mee te vallen: hey, waar ben ik al die tijd zo bang voor geweest?”

Waarheid

Het gaat Beth Hart momenteel goed, maar ze vond het niet makkelijk om ‘Better Than Home’ te schrijven. “Het is mijn meest positieve plaat maar de liedjes zijn pijnlijk om te zingen. Op elk album heb ik altijd de waarheid verteld op dat moment in mijn leven. Zo staan er twee liedjes op ‘Better Than Home’ over mijn vader, die mijn moeder verliet en ging samen wonen met een andere vrouw. Ik kan daar nu eindelijk over zingen.”

Beth Hart speelt 11 juli op het North Sea Jazz festival in Rotterdam.

Tekst en video (c) FaceCulture
Foto (c) Ariane van Ginneke, archief Maxazine.nl

Deel: