Bettye Lavette maakte eerder deze week in De Wereld Draait Door bepaald geen goede indruk toen ze het nummer ‘When I Was A Young Girl’ van haar laatste album 4 keer opnieuw in liet zetten. De dag erna krijgt ze een herkansing in Amsterdam’s poptempel Paradiso.

De inmiddels 69 jarige souldiva afkomstig uit Muskegon Michigan nam haar eerste nummer al op in 1962 voor het fameuze Motown label. Hoewel ze altijd is blijven opnemen en live zingen brak Lavette pas definitief door in 2005 met ‘I’ve Got My Own Hell To Raise’. Op dit album combineert Lavette schijnbaar moeiteloos R&B, Soul, Country en Gospel tot een opwindende persoonlijke stijl.

Daarna gaat het crescendo met Lavette’s carrière. In 2007 maakt ze een prachtig album samen met the Southern rockers van Drive-by Truckers. In 2012 viert ze haar 50 jarig jubileum als artiest door een album op te nemen met covers van bands als The Black Keys, Neil Young en the Pogues. In 2015 komt Bettye Lavette met een nieuw album ‘Worthy’ waarop Lavette ook weer een 11-tal soul en r&B classics opnieuw interpreteert.Dat dit geen traditionele rockshow wordt blijkt al uit het publiek, dat duidelijk ouder is dan de reguliere bevolking van Paradiso. Ook het feit dat de bandleden met een glaasje rode wijn het podium opkomen is een veeg teken.

De viermansband van Bettye Lavette zet na opkomst ‘Unbelievable’ in, de opener van het nieuwe album. Mrs. Lavette wordt netjes aangekondigd voor ook zij het podium betreedt. Vanaf haar eerste noot laat Bettye Lavette er geen twijfel over bestaan dat het optreden bij DWDD een incident was. Ze heeft er zin in, is ontegenzeggelijk de baas op het podium en ze heeft een dijk van een stem. Bettye Lavette kondigt aan dat ze een nieuw album heeft: “I’m probably the oldest person alive with a new cd, We like it so much that we will play it from top to bottom”.

Wat volgt zijn gedreven uitvoeringen van de nummers op haar nieuwe album. Het swingende ‘Complicated’, waarop Lavette zich zelfs aan een dansje waagt is een van de hoogtepunten. Maar ook het nummer met de fraaiste titel van het album ‘Just between you, me and the wall, You’re a Fool’ was een hoogtepunt. Hoe ze “You’re a Fool!” uitschreeuwt zegt alles.

In de toegift worden we getrakteerd op oudere nummers, met name het felle bluesy ‘Joy’ met een hoofdrol voor de gitaar en het eveneens heerlijk bluesy ‘Before the Money Came’ springen eruit. Na een enthousiast applaus komt Lavette nog één keer alleen het podium op om ‘I Do Not Want What I Haven’t Got’ van Sinead O’Conner op hartverscheurende wijze te vertolken.

Bettye Lavette is ook op haar 69e nog een rasartieste die haar eigenzinnige mix van blues, soul en gospel doorleefd en overtuigend neer weet te zetten. Van fluisterzacht tot een oerschreeuw, Bettye Lavette beheerst het allemaal en je gelooft haar. Ze wordt ondersteund door een band met topmuzikanten die volledig in dienst van LaVette en de liedjes spelen.

Deel: