Met ‘That Kind Of Girl’ brengt de in Baltimore geboren Americana, singer/songwriter Amy Speace haar 7e CD uit die bol staat van aangename luisterliedjes. De ex-actrice van The National Shakespeare Company besloot na een verbroken relatie een gitaar te kopen en begon haar liefdesverdriet van zich af te schrijven. Het was het begin van een prachtige muzikale carrière. Zij verhuisde naar Nashville en weet sindsdien met haar hartverwarmende folk/americana een groot publiek te bereiken. Wie Nashville zegt denkt meteen aan country music, maar dat is op de muziek van Amy Speace maar gedeeltelijk van toepassing, al vertolken de steel guitar en een fiddle wel een prominente rol in de begeleiding op ‘That Kind Of Girl’.

Geopend wordt met ‘Nothing Good Can Come From This’ een zwijmel nummer met sfeervolle instrumentatie. Het intro heeft veel weg van ‘No Women No Cry’, maar zodra Amy begint te zingen gaat het een heel andere kant op. John Moreland zingt de 2e stem op het intense ‘Come Pick Me Up’. Verder wordt Amy begeleid door producer Neilson Hubbard op drums, de gitaristen Will Kimbrough en Carl Broemel (My Morning Jacket), Eamon McLoughlin op de fiddle en mandolin, Danny Mitchell op keys en Dean Marold op de contra bas.

Sleepte ‘Come Pick Me Up’ zich in een langzaam tempo voort, bij ‘Better Than This’ schakelt ze door naar de derde versnelling om daarna weer terug te schakelen voor ‘Three Days’ dat je een gospel zou kunnen noemen. Ook de titeltrack ‘That Kind Of Girl’ mist tempo en doordat het prachtige ‘One Man’s Love’ ook al geen flitsapparatuur zal activeren, lijkt de CD, ondanks dat het stuk voor stuk sterke nummers zijn, een beetje in te zakken.

Met ‘Hymn For The Crossing’ gaat het weer iets meer uptempo verder. Dit is voor mij één van de hoogtepunten van deze CD, al verdenk ik Amy er wel van dat zij, net als ik, veel muziek van de Schotse folkrock band Runrig in de kast heeft staan. Ook ‘In Chicago’ ligt lekker in het gehoor en bevat samen met ‘Trouble Looks Good On You’ de meeste country invloeden. ‘Raincoat’, ‘Strange Medicine’ en ‘I Don’t Know How To Stop Loving You’ zijn dan weer van die typische luisterliedjes die je, net als bij de eerder genoemde rustige nummers, op de juiste momenten moet draaien om er optimaal van te kunnen genieten, bijvoorbeeld diep onderuitgezakt in een luie stoel.

Amy Speace levert met ‘That Kind Of Girl’, waarvoor ze zelf alle nummers schreef of in samenwerking met anderen, een prima album af dat, als ik het goed inschat, vooral de liefhebbers van Lucinda Williams zeer zal aan spreken. (Windbone Records)(7,5/10)

Tracklist ‘That Kind Of Girl’:
01. Nothing Good Can Come From This
02. Come Pick Me Up
03. Better Than This
04. Three Days
05. That Kind Of Girl
06. One Man’s Love
07. Hymn For The Crossing
08. In Chicago
09. Trouble Looks Good On You
10. Raincoat
11. Strange Medicine
12. I Don’t Know How To Stop Loving You

Deel: