u2De Ierse regisseuse Aoife McArdle gebruikte het U2-nummer ‘Every Breaking Wave’ als aanleiding voor het maken van een heftige, korte film. In de film, die dezelfde titel draagt als het nummer van U2, staat de onmogelijke liefde tussen twee tieners centraal. Onmogelijk, want zij groeien op in het verscheurde Belfast in de jaren tachtig waarin de protestanten en de katholieken in staat van oorlog met elkaar leven. Het heftige onderwerp speelt een belangrijke rol op ‘Songs Of Innocence’, U2′s meest persoonlijke album tot nu toe. Naast ‘Every Breaking Wave’ komt het thema ook terug in de nummers ‘The Troubles’ en ‘Raised By Wolves’.

De uit Belfast afkomstige regisseuse Aoife McArdle groeide zelf op ten tijde van ‘The Troubles’, zoals het Noord-Ierse conflict genoemd wordt. Door de film wil zij het publiek laten weten hoe het is om in de jaren tachtig op te groeien in Belfast. Ze vertelt hierover: “All the different pressures on you, the pressure of friendship, of falling in love for the first time, and all that in the face of huge troubles. Violence was inescapable on your doorstep. I remember very vividly what it was like to grow up when there were bombs going off and army everywhere so I did draw on a lot of memories.”

U2-gitarist The Edge groeide op in Dublin en spreekt vol lof over de film. “The Aoife McArdle short film expands on the theme of ‘Songs of Innocence‘ which was largely rooted in our experience growing up in the early eighties in Dublin. Aoife chose west Belfast in the same period, as it was the neighborhood that was so formative to her. We think her work is something pretty extraordinary.”

Er is meer nieuws over U2. Voor Record Store Day brengt de Ierse band een speciale vinyl-editie uit van ‘Songs Of Innocence’. Naast het standaard album, worden ‘alternate takes‘ en akoestische versies van de nummers op deze 4-LP uitgebracht. Record Store Day wordt dit jaar op 18 april gehouden.

Bekijk hieronder de korte film ‘Every Breaking Wave’.

Deel: