Voor een uitverkocht huis stond donderdag de Britse band Alt-J in de Heineken Music Hall. Hun studioalbums geven nou niet meteen het gevoel dat je als je ze gaat zien een spetterende show te wachten staat. De ingetogen act, subliem lichtontwerp en effectieve vertaling van hun nummers naar het podium zorgden echter voor een prima avond muziek. De band heeft duidelijk geen festivalsfeer nodig om in een zaal als de HMH uitstekend over te komen.

Troubadours
Door de kenmerkende zangstem en harmonieën, geholpen door een frontale opstelling van de band – vier op een rij, was het bijna of we naar vier middeleeuwse minstrelen stonden te luisteren. Als troubadours, aanzeggers van het goede woord, keurig netjes rechtopstaand, het voetje gedecideerd op de maat meetappend en de gitaar pront voor de borst: de beste tijden van Top of the Pops in de vroege jaren ’60, toen muzikanten nog nette meneren waren en geacht werden zich zo ook te laten zien, herleefden.

De nummers kwamen aanvankelijk vooral van het eerste album ‘An awesome wave’. Uitstekend om daarmee de zaal op stoom te krijgen – de support acts hadden wat dat betreft maar matig gepresteerd. Pas na een half uur werd voor het eerst iets van hun jongste album ‘This is all yours’ gebracht. En het moet gezegd, de sfeer die beide albums ademen, het eerste meer dan het tweede, had me vantevoren benieuwd gemaakt naar de kwaliteit live. De nummers kwamen echter uitstekend tot hun recht. Er zwerven op internet wat live-opnames rond waar je als luisteraar nou niet direct blij van wordt, maar de band heeft een prima vertaling van studio naar podium gemaakt en blijft zowel wat sfeer als kwaliteit van de uitvoering prima overeind.

Licht
Het helpt dat er veel aandacht is besteed aan de podiumact. Alhoewel het nauwelijks een act te noemen is. Als de twee mobielste bandleden, die met een gitaar, dus niet vastgeketend aan drumstel of toetsen, ieder gedurende de avond een meter van hun plaats zijn geweest is het veel. Wat vooral bewoog was het licht. De zorgvuldig ontworpen, ingetogen maar effectieve lichtshow bestond voor een groot deel uit tegenlicht. De band zien werd zo soms wel een beetje een raadspelletje, maar het moet een keuze geweest zijn. De weinig persoonlijke presence van de band droeg uitstekend bij aan beschouwende, afstandelijke toon van de muziek en het geheel was van een hoog artistiek gehalte. Niet verbazingwekkend als je nagaat dat drie van de vier bandleden van de kunstacademie komem.

Monumentaal
Om kort te gaan: een concert van Alt-J is de moeite van het bezoeken meer dan waard. Uitstekende muziek, prima stage show, een uitgekiend geheel dat varieert van klein en intiem tot monumentale sferen, geholpen door een toffe lichtshow.

Tot slot als opmerking dat het geluid uitstekend was. De support acts hadden nog te lijden onder de galmende doos die HMH soms heet te zijn, maar de mannen van Alt-J hadden het geluid uitstekend onder controle. Tot halverwege de laatste toegift althans. Toen sloegen letterlijk de stoppen door achter de PA-tafel. Alhoewel het publiek de band nog een tijdje voor de gek hield en stug bleef doorzingen terwijl er al niet meer te horen was dan het getik van de drummer op zijn deels elektronische kit, gaven de mannen er toch halverwege het nummer de brui aan. Een wat jammerlijk en ordeloos eind van een verder uitstekend georganiseerd optreden.

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

Deel: