PromoImageNaar verwachting zal het nieuwste album van deze alternatieve rock/metalband rond 26 januari 2015 uitgebracht worden in Europa. Dit is ruim 20 jaar na hun eerste uitgebrachte EP `Potatoes For Christmas`, hoe toepasselijk. Overigens een werkje waar de band niet trots op is en wat hen betreft had dit nooit uitgebracht mogen worden. De EP heeft behoorlijk wat funky geluid en wijkt nogal af van hoe hun muziek tegenwoordig klinkt. De band zelf ziet dan ook graag INFEST (2000) als hun echte eerste uitgebrachte album waarmee zij zijn doorgebroken en waarvan ‘Last Resort’ hun meest bekende hitsingle werd.

 

De band in zijn huidige bezetting bestaat uit : Jacoby Shaddix(zang), Jerry Horton (gitaar en achtergrondzang), Tobin EsperanceSR4A1104_Papa_Roach (basgitaar en achtergrondzang) en  Tony Palermo (drums/percussie). Het nieuwe album F.E.A.R. is opgenomen in Las Vegas en geproduceerd door Kevin en Kane Churko, bekend van hun samenwerking met o.a. Ozzy Osbourne, Hellyeah, In This Moment en Five Finger Death Punch.

Bij het beluisteren van het nieuwe album zul je als fan niet teleurgesteld worden. Het klinkt namelijk precies zoals je mag en kan verwachten van Papa Roach. Garageachtige gitaarriffs, ondersteund door een doordringend klinkende basgitaar en zeer snel van tempo wisselende drumpartijen met heerlijke tegenritmes. De melodie in de nummers komt van de zang waarbij nog steeds gebruik gemaakt wordt van de voor hen zeer herkenbare geluidseffecten.
Een vleugje rap ontbreekt ook niet op dit album, getuige het rustige nummer ‘Gravity’ Maar een nummer als ‘Broken As Me’ nodigt uit tot heerlijk ouderwets mee brullen. Het is een lekker stevig nummer wat tijdens de laatste tour al een aantal keren live is gebracht. Laat je niet in verwarring brengen door sommige songtitels. ‘Devil’ blijkt bijvoorbeeld muzikaal een redelijk “tam” nummer. Geen zorgen over ‘Warriors’ wat, zeker in het begin, een house tintje lijkt te bevatten, de basis van het nummer blijft stevig.
Volgens zanger Jacoby Shaddix is dit een eerlijk uit het hart geschreven album. De band staat bekend om zijn veelal depressieve teksten maar dit album heeft toch echt de bedoeling hoopgevend te zijn en de fans “het licht te laten zien”. Lekker om te luisteren voor de liefhebbers die, nogmaals, niet teleurgesteld zullen worden. Jammer dat sommige nummers geen echt einde hebben, maar ach, dat is slechts een detail.
Papa Roach – F.E.A.R. (8/10) (Eleven Seven Music)

Tracklist:

1) Face Everything And Rise
2) Skeletons
3) Broken As Me
4) Falling Apart
5) Love Me Til It Hurts
6) Never Have To Say Goodbye
7) Gravity
8) War Over Me
9) Devil
10) Warriors
11) Hope For The Hopeless
12) Fear Hate Love

Foto: Armelle van Helden – Maxazine

Deel: