Ik was al eerder een beetje verliefd op Roos na het optreden van De Tweede Speeldoos op het Valkhof festival in Nijmegen in 2013. Toen ze tijdens het solonummer “Scheld Me Kwijt “ vroeg of het publiek wilde meezingen: “Met De Staat zingen jullie altijd wel mee hè? Kutpubliek!” Dat vraagt natuurlijk om een herhaling.

Soms heb je van die muziek en concerten waarover je niet te veel moet praten, of het moet zijn over het voorprogramma dat het publiek volledig inpakt met een set van één nummer. Of dat De Speeldoos de meest uiteenlopende, soms droevige en ontroerende onderwerpen met aanstekelijke charme kan vertalen naar fantastische dansbare muziek met eenvoudige maar onwaarschijnlijk rake en knappe teksten maar meer nog moet je die gewoon horen. En bij voorkeur ook, uit respect voor het aantal speeldozen (De Speeldoos uit 2009 en De Tweede Speeldoos uit 2013) ten minste twee keer live ervaren. En merk ook even op dat de hoes van de Tweede Speeldoos de meest originele is in CD land.

Ik wil het verder dan ook kort houden. Maak, voor de leesbaarheid, meerdere zinnen met de volgende woorden: “uniek, oprecht, geestig, dansen, droog, raak, hilarisch, stilstaan is er niet bij, eigenzinnig, echt, hyper, poëtisch , onweerstaanbaar (komisch) duo Torre en Roos, hysterisch, charismatisch, ook heel lief, vrolijk, origineel, op basis van verhalen van een acteursgroep en gedichten van verstandelijk beperkte mensen, karakters en de algehele sfeer hebben we liedjes gemaakt”. En je hebt de sfeer en het leukste optreden van 2014 door het Speeldoosproject van Roos Rebergen (Roosbeef), Torre Florim, Vedran Mircetic, Jop van Sommeren, Tim van Delft (De Staat) en Tim van Oosten (FAUT HAUT en Roosbeef) optimaal samengevat.

Voeg daarbij teksten als:

“Je bent wel leuk
Maar niks voor mij
Ik hou wel van Lego
Dat maakt me superblij”

“In deze wereld vol met wolven
Huil ik niet meer mee
Want dit leven , dit leven is van mij
Met mijn vuist in de lucht
Mijn kippenborst vooruit
Reis ik alleen”

en

“Ik zie misschien niet zo goed
Maar ik weet dat jij er alles aan doet
Dat ik de goede kant op dans”

tot slot aan toe en dan hoeven we het verder toch nergens meer over te hebben? En dat vindt het publiek vanavond ook. Ik voel een Speeldoos trilogie aankomen. Of in ieder geval iets in 2017. Ik kijk er al naar uit.

Foto’s (c) Ariane van Ginneke

Deel: