De Australische zangeres Ela Stiles heeft, naast een perfect geföhnde pony, een interessante zangstem. Pittig maar toch ook lief; vrolijk maar toch ook serieus. Haar muziek is niet in een hokje te duwen, en hoewel ze een lieve verschijning heeft stralen haar ogen behoorlijke pit uit. Ela is een energieke dame, en dat hoor je.

In mei 2014 kwam haar solodebuut uit, dat bestaat uit twee delen. De A-zijde is in één weekend opgenomen, en op de B-zijde hoor je een opname met oude tapemachines, waardoor een gelaagde geluidsverzameling is ontstaan. De nummers die te horen zijn op de site van Bedroom Suck Records hebben ook wel een vleugje van de jaren ’80. In haar a-capella nummers ligt de focus op herhaling van klanken, waardoor de afzonderlijke klanken veel sterker worden. De puurheid en openheid in haar stem zijn vernieuwend in de traditie van rockmuziek.

Precies dat vernieuwende element is waarom Ela geselecteerd is voor de concertserie The Rest is Noise in Muziekgebouw aan ’t IJ. Voor deze reeks worden internationale artiesten geselecteerd die de grenzen van een muziekgenre overschrijden, vernieuwend zijn en hun eigen geluid creëren, vooroplopen in de huidige ontwikkelingen in pop en elektronica.

The Rest is Noise selecteert muzikanten zonder hokjes en grenzen voor iedereen met belangstelling voor de nieuwste ontwikkelingen in de muziek en muziekcultuur. De concertreeks geeft je een gevoel van exclusiviteit: een vernieuwende, nog vrij onbekende muzikant die optreedt in een zaal met prachtig uitzicht over het IJ. Die exclusiviteit komt ook terug in het feit dat het programma vaak pas laat bekend is. Als je echt wil weten wie er wanneer optreedt, kun je het beste de Facebookpagina van The Rest is Noise liken.

Muzikanten die Ela voor gingen in de concertreeks zijn James Holden, Julia Holter, Angel Olsen, oOoOO, Darkstar, Mirrorring, Tim Hecker, Blondes, Braids, Richard Dawson, Charles Cohen, Hieroglyphic Being, Bill Kouligas, Helm, Helena Hauff, Ben Frost, Moon & Sun, Copeland, These New Puritans Expanded feat. Stargaze, Fennesz, Holly Herndon, Kassem Mosse, Daniel Bachman, Rooie Waas, Gabriel Saloman, Emptyset.

Ela Stiles treedt onder anderen op 17 november op in de Dokzaal (Plantage Doklaan 8 Amsterdam).

Deel: